Класове компютри

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Компютрите могат да се класифицират по много различни начини. По-долу са посочени някои най-чести класификации. За други вижте Категория:Класове компютри.

Класове според размера[редактиране | редактиране на кода]

Микрокомпютри (персонални компютри)[редактиране | редактиране на кода]

Микрокомпютрите са най-често срещаната разновидност на компютри към края на 2014 година. Терминът „микрокомпютър“ е въведен с появата на системи на базата на едночипов микропроцесор. Най-известна сред първите машини е Altair 8800, представена през 1975. Терминът „микрокомпютър“ на практика вече се е превърнал почти в анахронизъм.

Тези компютри включват:

  • Настолни компютри – състоят се от монитор и корпус, за поставяне под или върху бюро.
  • Автомобилни компютри (carputers) – вградени в автомобил, за развлечение, навигация и др.
  • Игрални конзоли – стационарни компютри, специализирани за развлечения (видеоигри).

По-малките микрокомпютри се обобщават и като мобилни устройства:

  • Лаптопи и преносими компютри – Преносими са и нямат отделни компоненти.
  • Таблет, преносим компютър, но със сензорен екран, напълно заменящ физическата клавиатура.
  • Смартфон, смартбук, PDA и palmtop компютри – малки, джобни компютри с ограничен хардуер.
  • Програмируем калкулатор – като малък PDA, но специализиран за математически операции.
  • Преносими игрови конзоли – като игрови конзоли, но малки и портативни.

Миникомпютри (компютри от среден клас)[редактиране | редактиране на кода]

Мини компютрите (разговорно, мини) се отнасят към класа компютри, предназначени за няколко потребителя, които се намират в средния диапазон на изчислителен спектър, между най-големите МЕЙНФРЕЙМ и най-малките (микро или персонални компютри). Терминът superminicomputer е бил използван, за да се разграничат по-мощните миникомпютри, които доближават по мощност мейнфрейм компютрите. Супермини обикновено са били 32-битови, докато повечето мини-компютри са били 16-битови. Модерен термин за миникомпютър е midrange computer, например високите класове системи от типа SPARC, POWER и Itanium на Oracle, IBM и „Хюлет-Пакард“.

Мейнфрейм[редактиране | редактиране на кода]

Терминът мейнфрейм е създаден, за да подчертае традиционните, големи институционални компютри, предназначени за обслужване на много потребители едновременно посредством по-малки машини, предназначени за един потребител. Тези компютри са в състояние бързо да обработват много големи обеми от данни. Използват се в по-големи организации, като правителство, банки и големи корпорации. Производителността им се измерва в MIPS (милиона инструкции в секунда) и могат да изпълнят заявки от страна на много потребители едновременно.

Суперкомпютри[редактиране | редактиране на кода]

Суперкомпютърът е насочен към изпълнението на задачи, свързани с обемни цифрови изчисления, като например прогнози за времето, динамика на флуидите, ядрени симулации, теоретична астрофизика и сложни научни изчисления. Суперкомпютърът е компютър, който е на предната линия на съвременна изчислителна мощност, особено по отношение на скоростите на изчисление. Терминът суперкомпютър сам по себе си е доста нееднозначен и с развитието на технологиите скоростта на днешните суперкомпютри като правило, става типична за утрешните обикновени компютри. Скоростта на обработка при суперкомпютрите се измерва в брой операции с плаваща запетая в секунда, или в FLOPS. Пример за с операция с плаваща запетая е решаването на математически уравнения с реални числа. От гледна точка на изчислителните възможности, паметта, входно-изходната технология, както и въпроси на топологията, като например трафик и латентност, при суперкомпютрите цената е толкова висока, че не е рентабилно той да изпълнява прости пакетни или стандартни операции (транзакции). Обработката на транзакции се насочва към по-малко мощни компютри, като например сървъри или мейнфрейм. Те работят в хладни помещения за правилно функциониране.

Класове според функцията[редактиране | редактиране на кода]

Сървъри[редактиране | редактиране на кода]

Сървър обикновено се нарича компютър, предназначен да предоставя услуги. Например компютър, обслужващ база данни може да се нарече „сървър за база данни“. „Файловите сървъри“ управляват голяма колекция компютърни файлове. „Уеб-сървърът“ има за задача оперирането с уеб страници и уеб приложения. Много малки сървъри са всъщност персонални компютри, предназначени да предоставт услуги за други компютри.

Работни станции[редактиране | редактиране на кода]

Работни станции са компютри за един потребител с по-високи характеристики от тези на персонален компютър, като може да съдържат специални хардуерни подобрения. Към средата на 1990-те години персоналните компютри достигат технологичните възможности, характерни преди това за мини-компютрите и работните станции. Освен това, появата на многозадачни операционни системи като OS/2, Windows NT и Линукс става възможно работата на този клас машини да се изпълнява и от персонални компютри.

Вградени компютри[редактиране | редактиране на кода]

Вградени са компютрите, които са част от друга машина или устройство. Вградените компютри като правило изпълняват компютърна програма, която се съхранява в енергонезависима памет и е предназначена само за работа на дадената машина или устройство. Вградените компютри са вече доста често срещани и все по-често да се свързват с Интернет (виж Интернет на нещата). Като правило те работят непрекъснато, без да е необходимо рестартиране, и програмата им най-общо не може да се променя. Един автомобил може да съдържа няколко вградени компютъра; но една перална машина и DVD плейър съдържат само един. Централните процесори (CPU) във вградените компютри често са насочени само към обслужване на изискванията на конкретното приложение и затова могат да са по-бавни и по-евтини, отколкото процесорът в един персонален компютър.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Classes of computers в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​