Клас Олденбург

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Клас Олденбург (на шведски: Claes Oldenburg) роден на 28 януари 1929 г. в Стокхолм е американски скулптор от шведски произход. Представител на стила попарт.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

„Обърната яка и вратовръзка“ пред Westendstraße 1 във Франкфурт на Майн
Shuttlecocks by Claes Oldenburg and Coosje van Bruggen. South lawn of the Nelson-Atkins Museum of Art, Kansas City.

Син е на шведски дипломат и от 1936 г. живее в САЩ. През 1953 г. получава американско жителство. Живее основно в Ню Йорк и Чикаго. От 1946 до 1950 учи в Йейлски университет, а след това до 1954 г. в Института по изкуствата в Чикаго.

От 1960 г. участва в различни хепънинги. По-късно започва да се изпълнява големи скулптурни изображение на обекти с нормално предназначение. Първоначално тези произведения са считани за вид провокации, но днес се възприемат като допълнение на градската среда. Така например пред рекламната агенция Chiat\Day в Лос Анджелис има гигантски черен бинокъл. В Милано на площада пред ЖП-гарата е поставена гигантска игла с конец, излизащ от земята, като другия край на конеца е на противоположната страна на площада под формата на възел.

През 1989 г. на Олденбург е присъдена Премията Волф в областта на изкуството, а през 1995 г. Премията Ролф Шок – национален медал на САЩ в областта на изкуството.