Кликач

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кликач
Общи данни
Население 782 души[1] (15 март 2022 г.)
40,7 души/km²
Землище 19,205 km²
Надм. височина 198 m
Пощ. код 8427
Тел. код 05526
МПС код А
ЕКАТТЕ 37201
Администрация
Държава България
Област Бургас
Община
   кмет
Карнобат
Георги Димитров
(независим)
Кметство
   кмет
Кликач
Хасан Халилов
(ДПС)

Кликач е село в Югоизточна България. То се намира в община Карнобат, област Бургас.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Кликач е разположено от южната страна на Стара планина в Карнобатското плато на 10 km от общинския център град Карнобат. Граничи със следните села: на запад — с. Глумче, на изток — с. Черноград, на юг със с. Соколово и на север със селата Зимен и Раклиново.

Транспортни връзки – ЖП спирка и 4 km отсечка, свързваща селото с главен път Бургас-София.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Жителите на селото са турци – 70%, Българи мюсюлмани, преселници от Родопите – 20%, Българи християни – 10%.

Поминък[редактиране | редактиране на кода]

Заетост: Селото, в сравнение с други такива от региона, след настъпилите промени през 1989 г., и последвалата миграция на младото население към по-големите градове и чужбина, в резултат на транспортните си връзки с промишления областен център Бургас и новооткритите в общинския град Карнобат промишлени фирми, успява като цяло да задържи по-голяма част от тази работна ръка, която заема голям дял от общия процент в региона.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

В селото има модерна ЦДГ и ОУ „Хр. Ботев“.[2]

История[редактиране | редактиране на кода]

Село Кликач е старо селище. Предполага се, че е основано през 1700 година. Според преданията достигнали до нас първоначално е било чифлик и първите заселници са направили къщите си около чифлика и така са поставили началото на селището. И понеже всички новини и наредби са се съобщавали чрез глашатай или викач от там произхожда и името на селото. Името „Кликач“ произхожда от старобългарската дума „клика“, което значи „вик“. Старото име на селото е „Телялкьой“. В миналото на север от селото, в подножието на планината е минавал хубав черен път, който е идвал от Гердели /Невестино / за Айтос и Бургас. По този път минавали керваните на търговците и занаятчиите от Балкана. Около този път е имало гъста буйна гора, която се простирала от Кликач чак до Тополица. В гъстите дебри на гората се е подвизавал известният хайдутин Мулла с около петдесетина хайдути. В селото черква не се построява, но е имало черковно настоятелство, което е събирало помощи за строеж на черква, но поради недостатъчни средства черква не е построена. Първото училище е основано през 1872 година. Училището е една примитивна постройка с едно отделение и учител-основател Въльо Колев от Казанлък. Той учителства в Кликач две години. След Освобождението обучението на децата става в една от големите къщи на селото. През 1893 година е построена и истинска сграда за училището. Главен майстор е Деньо Колев от Еленския край, планът на сградата на Ст. Стамболов. Сегашната сграда на кметството е от е от 1945 година, а на училището от 1957 година.


Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]