Климент (област Пловдив)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Климент (Област Пловдив))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за селото в Област Пловдив. За другото българско село с това име вижте Климент (Област Шумен). За други значения вижте Климент (пояснение).

Климент
Общи данни
Население 1229 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 39,18 km²
Надм. височина 373 m
Пощ. код 4348
Тел. код 031309
МПС код РВ
ЕКАТТЕ 37229
Администрация
Държава България
Област Пловдив
Община
   - кмет
Карлово
Емил Кабаиванов
(ГЕРБ (СДС))
Кметство
   - кмет
Климент
Мано Манов
(независим)

Климент е село в Южна България. То се намира в община Карлово, област Пловдив.

Кметство Климент

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Климент се намира в планински район.

Село Климент е малко село, разположено в Стремската долина, на юг то се опира в подножието на Средна гора. От него тръгват няколко еко пътеки. Основният маршрут, използван през годините, минава покрай големия язовир над селото и продължава към местността Тарафови ниви или хижа „Седемте партизани“. Няколкото язовира дават възможност на хората от околните населени места да се занимават със спортен риболов и почивка по бреговете им.

Селото е интересно и с това, че в покрайнините му извира по естествен път минерален извор с изключително лековита вода, температурата на водата е около 37 °C. Разкопките около извора показват за живот около 6000 пр.н.е., интересни находки открити от този период могат да бъдат видени в историческия музей на град Карлово.

Историята на извора ни връща в много по-късно време. Около него се събирали овчари и техните семейства, за да прекарат зимата. По време на османската власт се появил някакъв ага с дъщеря си. Дъщерята била болна от болест, излечима от минералната вода. Но дъщерята на агата паднала в извора и се удавила, а агата заповядал да се унищожи изворът. Мястото от където извирал било запушено с чували овча вълна. Въпреки това с годините природата постигнала своето, изворът и днес съществува и с помощта на човешките усилия той отново тече и лекува.

История[редактиране | редактиране на кода]

До 1934 година селото носи името Окчулар – от турски „ок“ – лък, и „окчу“ – майстор на лъкове + „лар“ – окончание за множествено число в турски – т.е. майстори на лъкове, или казано накратко – „лъчници“, а побългареният му вариант е Овчеларе, с което име е по-известно. От 1934 до 1960 година носи името Свети Климент, т.е. селото е назовано на Свети Климент Охридски. През януари 1966 година селото е преименувано на Климент[1], след предложение на местната партийна организация.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

  • „Старчов ден“ – празник на кукерите, те са група от 50 души, към НЧ „В.Левски“с. Климент. Гергювден – празник на църквата. На Спасов ден се прави традиционен събор с народни борби. 22 септември – празник на селото.


Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Мичев, Николай и П. Коледаров. Речник на селищата и селищните имена в България, 1878 – 1987, София 1989, с. 147.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]