Клинично изолиран синдром

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Клинично изолиран синдром (КИС) е първият неврологичен епизод при пациенти, причинен от възпаление или демиелинизация на нервната тъкан. Този епизод може да засяга само определено място с в централната нервна система и се нарича монофокален, или да са засегнати множество места и да се проявяват по-разнообразни симптоми –мултифокален.

Мозъчните лезии свързани с клинично изолирания синдром може да са индикатор за развитието на множествена склероза (МС). За поставянето на диагноза множествена склероза трябва да са установени множество лезии в централната нервна система и обикновено да е проявено няколко епизода. Окончателна клинична диагноза множествена склероза се поставя едва след като чрез магнитно-резонансна томография се установят лезии характерни за МС. Допълнителното диагностициране включва анализ на гръбначно-мозъчната течност (ликвор) както и тестването на отговора на дразнители.[1]

През 2001г., Международната група по диагностика на множествена склероза въведе диагностичната система критерии на Макдоналд, преработена форма на предишните стандарти за диагностициране на МС известни като критерии на Позер. [2] През 2005г. е направена допълнителна преработка на критериите.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Clinically Isolated Syndrome (CIS). // Library. Посетен на 2007-10-27.
  2. McDonald criteria. // Annals of Neurology 50 (1). 2001. DOI:10.1002/ana.1032. с. 121–127.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Clinically isolated syndrome“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.