Клиновидно писмо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Клинописно писмо)
Направо към: навигация, търсене

Клинопис

Тип:

Логографически,
силабически

Езици:

Шумерски, акадски,
еламитски, хититски,
лувийски, уриански,
хатицки, уриртански

Време:

30ти век преди Христа до
I век след Христа

Предшестващи
писмени системи:

(Протописменост)
Клинопис

Последващи
писмени системи:

Староперсийски,
угаритски

Шумерски надписи в монументален архаичен стил, 2600 години преди Христа

Клинопис - писмени знаци, които означават отделни думи и срички. Клинописът е една от най-ранните познати форми на писмено изразяване. Създаден от шумерите приблизително около 3000 години преди Христа (с предшественици достигащи до късното IV хилядолетие на периода на Урук IV), клинописът започва като система от пиктограми. През годините, пикторалните репрезентации станали опростени и по-абстрактни.

Клинописът бил записван върху глинени плочки, върху които с тръстика, наречена стилус били рисувани символи.

Шумерският клинопис бил адаптиран към писането на акадски, еламитски, хититски (или лувийски) и уриански (или урартски) езици и бил вдъхновение за староперсийски и угаритски национални азбуки.

История[редактиране | редактиране на кода]

Писмо пратено от висшия жрец до царя на Лагаш (вероятно Урукагина), информиращо го за смъртта на неговия син в битка, 2400 години преди Христа, открито в Телох

Най-старите писмени документи, открити на разкопки в древния град Урук (днес град Варка, Ирак) се отнасят към 3300 г. пр.н.е. Появата на писменост съвпада по време с развитието градовете и съпътстващото пълно преустрояване на обществото. В същото време в Месопотамия се появява колелото и знанието за сплавите на медта.

Между Тигър и Ефрат се е намирало Шумерското царство, а на изток – царството Елам. В градовете на тези доста урбанизирани господарства живели управляващи, търговци, майстори, а извън градовете – селяни и пастири.

Както търговските, така и адиминистративните контакти на всички тези групи било необходимо да бъдат запечататани в някаква форма. Именно от тази необходимост се появила писмеността.

Първите системи на запис били създадени от шумерите. В Елам, където дотогава се използвали най-различни видове пиктограми, адаптирали клинописа за нуждите на своя език.

Cuneiform sign SAG.svg