Клис (крепост)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за крепостта. За селото вижте Клис.

Клис
Крепостта Клис
Крепостта Клис
Карта
Местоположение в Клис
Информация
Страна Хърватия
СтроителствоIII век
Статутотворена за посетители
Състояниезапазена
Собственикдържавна
Клис в Общомедия

Клис (на хърватски: Tvrđava Klis) е средновековна хърватска крепост извисяваща се над село Клис в Далмация северно от град Сплит.

География[редактиране | редактиране на кода]

Крепостта е изградена в прохода между планините Мали Козяк и Мосор на височина 360 м над морското равнище на 11 км от адриатическия бряг[1]. Кацнала на самотен скалист връх и недостъпна от три страни, крепостта е имала важно стратегическо значение и през вековете е спирала нашествието към централна Далмация.

История[редактиране | редактиране на кода]

Построена е от илирийското племе далмати[2]. По време на Римската империя е позната като Андетриум или Андериум[3], в по-късни времена се нарича Клиса[4], а днес Клис. Използвана е като резиденция от много хърватски крале, известно е например, че тук резидира крал Томислав[5]. Поради важното си стратегическо положение по време на войните с османците в началото на XVI в. играе важна роля при спирането на настъплението им към вътрешността на Хърватия и охранява Военната граница. Отбраната на крепостта срещу турците се води от хърватския капитан Петър Кружич в продължение на повече от две и половина десетилетия. Тъй като хърватите не разполагат със съюзници срещу врага, по това време се появяват за пръв път дружините на ускоците, които действат в помощ на бранителите на Клис, а впоследствие се превръщат в елитна хърватска войска. В крайна сметка след дълга борба защитниците са победени и турците превземат крепостта през 1537 г. През 1669 г. венецианците отблъскват турците и възстановяват и разширяват укреплението. С падането на Венецианската република през 1797 г. тук се настаняват австрийците.

Днес в крепостта има музей, в който са изложени военни доспехи, оръжия, традиционни униформи.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Hrvatski leksikon (1996), p. 470
  2. Povijest Klisa
  3. Royal Geographical Society (1856), p. 589
  4. Wilkinson (1848), pp. 169–172
  5. Fine (The early medieval Balkans – 1991), p. 263.