Клоун

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Клоун отблизо

Клоуните са комични актьори, които се характеризират най-често с цветни перуки, рисунки по лицето, странни костюми, големи обувки и червен голям нос. В представлението няма бариера между публиката и актьора, тоест няма отделен свят, където той да пребивава, а е просто на сцената. С една дума основна роля в представлението на клоуна играе публиката. Днешният хумор на клоуна е често занимаващ се с външни неща и включва много елементи от физическата комедия.

Клоуните се разпространяват в различните култури по целия свят, защото те намират начин да достигнат до дълбоката нужда на хората от хумор и защото са винаги оригинални в своите представления.

История[редактиране | редактиране на кода]

Клоуните образуват форма на забавление, което се появява почти във всяка култура по различен начин. В много култури клоунът изпълнява ритуална роля, като той се свързва с фестивали и често е много различен от западната форма. В Европа, чак до XIX в., клоунът е всекидневен герой и често се среща в карнавали. Неговата роля е символична - след като е извън правилата на обществото, той може да окарикатури и осмее нормалният ред на нещата. Това се използва много често, за да се покажат някои абсурди на обществото.

През XVI в. развитието на Комедия дел арте също налага голямо влияние за приемането на клоуна в Европа. Това влияние минава през пантомимата и стига до пътуващия цирк през XIX и XX в. Комедия дел арте взема своето влияние от гротесково маскираните клоуни от карнавали и мистериозни игри и използва това при пазари, за продаване на зеленчуци. Това става невероятно популярно в Европа за хора от всички слоеве на обществото.

Страх от клоуни[редактиране | редактиране на кода]

Вижте още: Коулрофобия

Зли клоуни[редактиране | редактиране на кода]

Някои хора намират клоуните по-скоро за страшни, отколкото забавни. За децата обаче не е нормално да се страхуват от предрешени в пъстри костюми и понякога гримирани хора - като Дядо Коледа. Въпреки това в ютската митология съществува канибалско чудовище клоун, наречено Сиатс.

Костюмът на клоуните цели да хиперболизира някои части от човешкото тяло, като краката и носа например. Това може да се вземе за комично, но и за мутантско и чудовищно деформирано.

Страхът и дразнението от клоуни се нарича коулрофобия. Според някои специалисти този страх се появява още от детството. Лицето или дадени черти на клоун, видян от дете през ранните му години, може да уплаши това дете много и след това то да продължи да изпитва този страх дори след като стане възрастен.

Смята се, че е от значение и къде си видял този клоун, каква е била средата. Ако се е случило в цирк или някакво друго подобно шоу, то там този шарен смешник е често срещан. Ала ако клоун почука на вратата ви по тъмно, то е по-вероятно да се уплашите отколкото да се развеселите. При проведено проучване на над 250 деца в , много от тях смятат, че клоуните не са добър декор в болници, особено ако се събудиш през нощта.

В британския фестивал на музиката и на изкуството, клоуните не са били допуснати, защото много от хората там са се боели от тях.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]