Клюз (морски термин)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Котвени и швартови клюзове.

Клюз (на нидерландски: kluis) e кръгъл, овален или правоъгълен отвор във фалшборда, в палубата или в борда, окантован с отлята рамка или метален прът, служещ за пропускане и намаляване на триенето на котвената верига, швартовите въжета или буксирното въже.

На платноходите клюз се наричат продълговатите или кръгли отверстия, служещи за прекарването на въжетата или котвените вериги. Според предназначението и мястото на разполагане клюзовете се наричат: в носа – канатен, по средата на съда – буксирен, в кърмата – кърмови или шпрингов.

Типове клюзове[редактиране | редактиране на кода]

Швартовен клюз[редактиране | редактиране на кода]

Швартовен клюз.

Швартов клюз (на английски: mooring pipe) е клюз, служещ за пропускане на въже, поставян в борда на съда, например във фалшборда. Швартовия клюз може да има по-сложна конструкция: въжето да се допира само до въртящи се ролсове (универсален клюз) или шкивове, укрепени на въртящ се барабан, който се ориентира под действието на опъването на въжето в нужното направление (автоматический клюз).

Палубен клюз[редактиране | редактиране на кода]

Палубен клюз (на английски: chain pipe) е отвор в палубата с чугунена или стоманена рамка за пропускане на котвената верига от горната палуба или от палубата на бака в котвената кутия. Отверстията на палубните клюзове се затварят със специален метален капак, която се нарича клюзов капак.

Котвен клюз[редактиране | редактиране на кода]

Котвен клюз.

Котвен клюз (на английски: hawse hole) е специална лята стоманена или чугунена тръба, прокарана през палубата през борда на съда (в носа или кърмата в диаметралната плоскост).

Трален клюз[редактиране | редактиране на кода]

Трален клюз е стоманена или чугунена конструкция, укрепена на горната палуба на кърмовия срез и служеща за пропускане и насочване на зад кърмовия срез на тралещите части на буксирите при поставяне или прибиране на трала.

Клюз скоба[редактиране | редактиране на кода]

Клюз скоба е специално приспособление вместо котвения клюз, състоящо се от палубен и бордови фланци и улей. Котвената верига преминава през клюз скобата така, както и през клюза.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Морской Словарь, М, Военное издательство МО СССР, 1959
  • Морской Энциклопедический Словарь, Л-д, „Судостроение“, 1991, ISBN 5-7355-0280-8
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Клюз“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​