Клюкарката (сериал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Клюкарката
Gossip Girl
ЖанрТийн драма
Създател(и)Джош Шуорц
Стефани Савидж
АктьориБлейк Лайвли
Лейтън Мийстър
Пен Баджли
Чейс Кроуфърд
Тейлър Момсън
Ед Уестуик
Джесика Зор
Кели Ръдърфорд
Матю Сетъл
Начална мелодияTranscenders
Крайна мелодияTranscenders
Страна САЩ
ЕзикАнглийски
Сезони6
Епизоди121 (списък с епизоди)
Продукция
Изпълнителни продуцентиДжош Шуорц
Стефани Савидж
Боб Ливай
Лесли Моргънстийн
Джон Стивънс
Времетраенеоколо 45 миннути
Разпространение
ТВ каналThe CW
Излъчване19 септември 2007 г. – 17 декември 2012 г.
Външни препратки
Страница в IMDb
Клюкарката в Общомедия

„Клюкарката“ (на английски: Gossip Girl) е американски тийнсериал, базиран на едноименната книга „Клюкарката“ на Сесили фон Зигесар.

В него се разказва за живота на тийнейджъри, живеещи в елитната част на Манхатън – Горен Ийст Сайд (Upper East Side). Основните персонажи са Серина ван дер Удсън, Блеър Уолдорф, Дан Хъмфри, Натаниъл (Нейт) Арчибалд, Чък Бас и Джени Хъмфри, ученици в елитните частни училища Констанс Билард (девическото училище) и Сейнт Джуд (момчешкото училище), където социалният статус е от първостепенно значение и запазването и изграждането му пораждат редица интриги.

The Gossip Girl Blog е името на блог, където Клюкарката пуска клюки, свързани с Горен Ийст Сайд, директно от живеещите там. Тя контролира живота им, тя поставя правилата, пуска първа новините и плете интригите. Всеки иска да знае коя е тя, но никой не може да разгадае самоличността ѝ. Всички епизоди на сериала са наречени на известни книги, пиеси, комикси и най-често на филми.

На 11 май 2012 г. The CW поднови „Клюкарката“ за шести и последен сезон.[1] Той започна на 8 октомври и приключи на 17 декември с общо десет епизода.[2][3]

Епизоди[редактиране | редактиране на кода]

Вижте: Списък с епизоди на Клюкарката

Персонажи[редактиране | редактиране на кода]

Клюкарката[редактиране | редактиране на кода]

Макар да разчита на всички от Ъпър Ийст Сайд да ѝ пращат клюки, тя е Клюкарката, и винаги казва това, което никой не знае.

Всички научават всичко от блога ѝ, но никой не знае коя е тя. В този изключително сложен и порочен кръг, няма човек който не разчита на нейния уебсайт и текстови съобщения за последните скандални новини. Дори най-близката приятелка на Серина – Блеър Уолдорф, с изненада разбира, че Серина внезапно е прекратила своето доброволно заточение в пансион в Кънектикът и се е върнала в Манхатън. Не е лесно да проследиш приятелствата, конфликтите и вълненията в този богат и сложен свят, но тъкмо там Клюкарката е в стихията си.

Нейната дразнеща, но печеливша философия е: „Ти си никой, докато не говорят за теб“. А тя си има и собствен почерк – след всяка от бомбите си оставя по едно х.о.х.о. – целувки и прегръдки, целувки и прегръдки.

Серина ван дер Удсън[редактиране | редактиране на кода]

Тя е най-добрата приятелка на Блеър Уолдорф, въпреки че дружбата им често е помрачена от различните им възгледи и от фактът, че Блеър трябва да живее в сянката на Серина. Серина е волна душа, която вярва в доброто в хората и личната свобода. Тя е лъчезарна, отворена и постига всичко без много усилия, което поражда ревност в другите наред с факта, че е считана за много красива и привлекателна. Но тъй като е перфектна не може лесно да намери голямата любов. Серина има репутацията на разюздена млада дама, която има навика да купонясва в комбинация с алкохол и дрога. Въпреки че обича да се забавлява, още от началото на 1 сезон тя показва, че се е променила и че е станала много по-уравновесена. Серина е ученичка в „Констанс Билард“, елитно частно училище и често присъства в блога на Клюкарката. Има по-малък брат – Ерик. Дъщеря е на Лили ван дер Удсън.

В първия сезон на сериала, Серина се завръща в Ню Йорк след шестмесечно отсъствие от града. Коментара на Клюкарката по повод завръщането ѝ е красноречив „[...]ако не внимаваме, С. ще спечели учителите ни, ще носи роклята, в която не можем да се поберем, ще изяжда последната маслинка, ще разлива кампари по килимите ни, ще открадне сърцата на приятелите и братята ни, и изобщо ще ни съсипе живота, както само тя си знае[...]“. Докато е отблъсната от всички заради неочакваното си заминаване, включително от най-добрата си приятелка, среща момче на име Даниъл Хъмфри, който не успява да скрие искрите между тях.

Ролята на Серина се играе от Блейк Лайвли.

Блеър Уолдорф[редактиране | редактиране на кода]

Блеър Корнелия Уолдорф е най-добрата приятелка на Серина, въпреки че често се чувства застрашена или засенчена от нея. Родителите ѝ (Харолд и Елинор Уолдорф) се разделят малко след заминаването на Серина от Манхатън. Това силно ранява Блеър (още повече, че баща ѝ заминава за Франция с гаджето си – мъжки модел).

За нея външния вид и как ни възприема обществото са много важни. Блеър идеализира Одри Хепбърн и Грейс Кели и често се опитва да им подражава. Поведението и е малко снобско. Тези ѝ черти могат да бъдат възприети като защитен елемент срещу несигурността, която тя изпитва – в сериала майка ѝ често я критикува, не отделя достатъчно време за нея и я пренебрегва за сметка на други – Серина например.

Тя е ученичка в частното училище Констанс Билърд, където е председател на ученическия съвет и взима дейно участие в училищния живот и извънкласните изяви. Тя е най-популярното момиче (Кралицата) в училище след Серина и е майсторка на отмъщенито („Ако потърсиш в google „отмъщение“ ще ти излезе www.blairwaldorf.com".) Блеър мечтае да следва в Йейл, където е учил баща и. Е, мечтата не се осъществява и тя вече ще учи в Нюйоркския университет, а после се прехвърля в престижния Колумбийски университет на Ню Йорк.

В началото на първия сезон Блеър излиза с Нейт Арчибалд, като често се споменава как те са заедно още от детската градина. Но после тя се влюбва в Чък Бас, който в началото на сериала се проявява като чаровния гадняр на Манхатън. Техните игрички не спират и във втория сезон – нито един от двамата не иска да каже трите вълшебни думички („Three words, eight letters, say it and I am yours...“), защото „Чък и Блеър ходят на кино и се държат за ръце?! Едва ли.“, както казва Чък. Но, също както казва Чък „Причината да не ги казваме, не е че не са истина.“

В ролята на Блеър Уолдорф е Лейтън Мийстър.

Джени Хъмфри[редактиране | редактиране на кода]

Малката Джени е неизвестната първокурсничка и по-малка сестра на Дан Хъмфри. По-късно става известна – къде благодарение на брат си – заради връзката му със Серена ван дер Удсън, къде по собствени заслуги. Влюбва се в Нейт Арчибалд, който е между дилемата да избере нея и Ванеса – най-добрата приятелка на брат ѝ. Когато се уморява да се подчинява на шефката си, прави своя модна линия и почва да учи задочно. Тя е неуморна дизайнерка и бива харесвана от много хора, когато нахлува на празненството на Лили Бас и мъжът и за да направи реклама на роклите си. Джени се връща в училище и в края на втори сезон е избрана от дипломиращата се Блеър за кралица на Констанс.

В ролята на Джени Хъмфри е Тейлър Момсън.

Натаниъл „Нейт“ Арчибалд[редактиране | редактиране на кода]

Момчето разделено между момичето на живота му, и момичето на мечтите му. Първите епизоди се въртят около това – коя ще избере той – Блеър или най-добрата и приятелка Серина. Скоро разбираме, че Серина си е тръгнала, защото е спала с Нейт. Красавецът със сини очи, който се появява няколко пъти в блога на Клюкарката, и по-късно обеднява заради баща си, който бива преследван от полицията. Най-добрият му приятел е Чък Бас, впоследствие се сприятелява и с Дан Хъмфри. Нейт отново е раздвоен между малката Джени и Ванеса.

Син на известно и богато семейство политици той винаги е контролиран от баща си, който иска да избира всичко вместо него – в кой университет да ходи (колежа Дартмут), за кого да се ожени (Блеър), каква кола да кара (Порше). Нейт обаче има свои представи за живота и мястото си в него. По-късно се влюбва във Ванеса, но връзката им приключва и той се завръща при Блеър. Накрая се оказва, че чувствата му към нея не са тъй-силни както си е мислел.

В ролята на Нейт Арчибалд е Чейс Кроуфърд.

Чарлс „Чък“ Бас[редактиране | редактиране на кода]

В началото не е любимец, но с култовото изречение а ла James Bond – „I'm Chuck Bass“ (Аз съм Чък Бас), чара си и интересните случки с гаджето на най-добрия си приятел става дори номер 1 сред героите в сериала.

Винаги елегантен, потаен и отмъстителен, истински баровец, който сменя момичетата като носни кърпички, той е известен като най-богатия бъдещ наследник в Ню Йорк сити.

Когато Блеър се разделя с дългогодишния си приятел Нейт, след интересна сценка в новия стриптийз клуб на Чък – „Виктрола“, Бас се оказва в лимузината си с отчаяната Блеър, карайки я за вкъщи. Силното взаимно привличане ги кара да се нахвърлят страстно един върху друг. Така Блеър загубва девствеността си с Черния принц Чък, а не с Белия рицар Нейт, което води до заплетен любовен триъгълник. В продължение на много епизоди той се бори за Блеър, която, отрезвяла отново, отказва да има нещо общо с него.

През втори сезон двамата с Блеър флиртуват постоянно един с друг като се впускат в много и опасни игрички, въвличайки други герои, разбивайки много сърца и унищожавайки не една и две съдби. В трети сезон историята се върти около отношенията в неговото семейство: тираничният му баща Барт, майката, която уж е починала при раждането му и омразният му чичо Джак, готов винаги да го измами. Блеър е единствената му подкрепа в трудните за него времена. Двамата се етаблират като най-стабилната и демонична („С такива приятели на своя страна, на кого са му нужни армии.“) двойка в сериала, която нищо не може да раздели. Дали?

В ролята на Чък Бас е Ед Уестуик.

Даниъл „Дан“ Хъмфри[редактиране | редактиране на кода]

Даниъл „Дан“ Хъмфри е весел и шармантен, естествен и добродушен и с това спечелва сърцето на Серина. Той не е роден в богато семейство, няма дебела банкова сметка и неограничени възможности като повечето от съучениците си. Син е на Руфъс Хъмфри, бивш рокаджия, който на млади години е имал връзка с майката на Серина – Лили, а е и брат на Джени. Връзката му със Серина е едно постоянно нагоре-надолу и минава през много различни фази, в които те ту късат, ту са заедно.

В ролята на Дан Хъмфри е Пен Баджли.

„Клюкарката“ в България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът започва излъчване на 24 януари 2009 г. по Нова телевизия, всяка събота и неделя от 15:00. От 7 февруари се излъчва само в събота. От 21 март се излъчва от 14:00. Първи сезон завършва на 9 май. На 4 януари 2010 г. започва повторно излъчване, всеки делничен ден от 12:00 с повторение на следващия ден от 01:00. На 4 август 2015 г. започва пети сезон от вторник до събота от 00:30.

На 29 юни 2011 г. започва втори сезон по Диема 2, всеки делничен ден от 18:00. На 3 август започва трети сезон и завършва на 1 септември. Епизодът на 19 август е излъчен от 17:45. На 20 март 2012 г. започва четвърти сезон по обновения Кино Нова, всеки делник ден от 18:00 и завършва на 18 април. На 13 юни 2014 г. започва премиерно пети сезон, всеки делник от 19:00 с повторение от 11:00 и приключва на 16 юли. На 19 октомври 2015 г. започва премиерно последният шести сезон, всеки делник от 19:00 с повторение от 11:00 и завършва на 30 октомври.

На 22 септември 2011 г. започва повторно излъчване от първи сезон по Fox Life, всеки четвъртък от 21:55, а от 1 декември от 21:00 по два епизода. Първи сезон завършва на 22 декември.

От първи до четвърти сезон дублажът е на Арс Диджитал Студио, чието име се споменава от втори сезон. Ролите се озвучават от артистите Милена Живкова без шести сезон, Даниела Йорданова, Йорданка Илова без пети сезон, Христина Ибришимова в пети и шести, Симеон Владов и Светозар Кокаланов.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Goldberg, Lesley. CW Renews 'Gossip Girl,' 'Nikita' 'Hart of Dixie'; Cancels 'Ringer,' 'Secret Circle' // The Hollywood Reporter. 11 май 2012. Посетен на 11 май 2012.
  2. www.hollywoodreporter.com
  3. Gossip Girl Season 6 // Sept 25, 2012. Архивиран от оригинала на 2012-09-26. Посетен на 2012-10-11.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]