Кнехт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Mooring2HPoleFixed.jpg

Кнехт (по-често се използва в мн. ч. Кнехти, устар. кнек; от на нидерландски: knecht – слуга) – двойка ниски колчета с обща основа на палубата на кораб, служеща за закрепване на въжета[1].

На дървените плавателни съдове се поставят и дървени колчета, но на металните съдове кнехтите са сдвоени кръгли метални колчета, които са отлети заедно с основата и са здраво закрепени за палубата. Металните кнехти обикновено са кухи, стоманени или чугунени, рядко медни. Част от конструкцията на кнехтите са шапките и приливи, предотвратяващи изхлузването на въжето нагоре. Според конструкцията се различават прави кнехти и кръстови кнехти, имащи хоризонтална твърда връзка между колчетата.

На палубата кнехти се поставят близо до клюзовете в носовата, кърмовата част и надлъжно по бордовете на съда. Кнехтите служат за закрепване на увивани като осморки въжета при швартовка (швартов кнехт) или буксиране (буксирен кнехт), а исторически към тях са закрепвани и котвените въжета. На платноходите кнехтите понякога имат и снабжали шкивове (ролка с канали, служеща като макара) за опъване и закрепване на частите на бягащия такелаж.

Кнехти, също така, се наричат и колчетата на причала, пристанa и кея.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Морской Словарь, М, Военное издательство МО СССР, 1959
  • Морской Энциклопедический Словарь, Л-д, „Судостроение“, 1991, ISBN 5-7355-0280-8

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Кнехты (морской термин)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.