Книга Естир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Книга за Естир)
Книга Естир
אֶסְתֵּר
СъздаденIV век пр. Хр.
Оригинален езикИврит
ПоредицаСтар завет
ПредходнаКнига Иудит
СледващаКнига на Иова
Книга Естир в Общомедия

Естир“ е историческа книга в Стария завет на Библията

Съдържание[редактиране | редактиране на кода]

Красивата еврейска девойка на име Адаса (или Естир, звезда), отгледана в двореца на персийския цар Асуир (Ксеркс I) от роднината ѝ Мардохей, е избрана да бъде новата царица. Когато царският придворен Аман убеждава царя еврейското население да бъде унищожено, Естир рискувайки живота си разкрива пред царя користния план и така спасява сънародниците си – изгнаници. Мардохей установява „Празника на Пурим“, свързан с жребия („пур“, мн.ч. „пурим“), което Аман хвърля, за да установи деня на избиването на юдеите.

Значение на книгата „Естир“ в юдейската традиция и култура[редактиране | редактиране на кода]

В юдейската традиция книгата има голямо разпространение и е важна част от еврейската празнична система във връзка с установяването на празника Пурим. „Естир“ е книгата, чрез която се дава логично обяснение за възникването на Пурим и основанието той да продължава да се празнува и до днес.

Дата на написване[редактиране | редактиране на кода]

Според еврейската традиция книгата е написана около 400 г. пр. Хр., а в християнските среди се датира преди падането на персийската империя от Александър Македонски (около 300 г. пр. Хр.).

Ръкописни свитъци на книгата „Естир“ от архива на Нац. библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ с инвентарни номера НБКМ 3/987, НБКМ 3/984, НБКМ 3/995

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]