Книга за оцветяване

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
"Eschscholzia californica", книга за оцветяване.

Книга за оцветяване - книга или страница с контурни картини за оцветяване с цветни моливи, бои или маркери или други художествени средства на различни композиции. Всички контури на изображенията в книгата вече са отпечатани, но цялото изображение, обикновено с изключение на черното е безцветно.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първите книжки за оцветяване се появяват през 1880 г. в САЩ, под името The Little Folks' Painting Book от компанията McLoughlin Brothers. През 1907 г. авторът Richard F. Outcaulto публикува книгата си Buster’s Paint Book с комикси за дооцветяване, а след това книжките за оцветяване започват да печелят популярност[1].

През 1960, настъпва "Златен век" за книжките за оцветяване и те са стават много популярен продукт в детските магазини. В книжките за оцветяване са представени различни изображения от прахосмукачки до автомобили и различни герои от комиксите.

От 1980 г. няколко издатели публикуват образователни книжки за оцветяване за възрастни, предназначени за изследване предметите на ниво дипломиране, такива като анатомия и физиология, където цветовото кодиране и подробни схеми се използват като помощно средство за обучение. Примери за това са "Анатомическата книжка за оцветяване" (оригиналното име на «The Anatomy Coloring Book») и последвано книжната серия от Wynn Kapit и Lawrence Elson, на издателство HarperCollins (след 1990) и Benjamin Cummings (след 2000 г.).

Полезните качества[редактиране | редактиране на кода]

Монотонното движение с молив или четка отпуска. Възможността за избор на цвят и представянето на резултатите в най-различни цветове насърчава креативността. Процесът на създаване на цветни изображения е много прост, така че сега оцветяването е популярно не само сред децата, но и сред възрастните.

Оцветяването помага на децата да научат цветове, форми и повече за света[2].

Книжките за оцветяване за възрастни[редактиране | редактиране на кода]

Книжките за оцветяване за възрастни, започват да набират популярност приблизително около 2015-та година. Примерно, през април тази година, две книги за оцветяване заемат челните позиции по продажби на интернет страницата на Amazon[3].

Книжки за оцветяване за възрастни са налични в печатна форма: албуми, книги[4], тетрадки и дневници[5]. Но също така се предлагат и в цифров вид[6]. Такива книжки за оцветяване могат не само да се изтеглят за печат, но и да се оцветяват директно в електронна форма чрез използване на различни графични средства, предназначени за тази цел. В писмо до Washington Post Dominic Bulsuto предполага, че тенденцията на разпространение на книжките за оцветяване за възрастни в цифров вид улеснява разпространяването на жанра, като отбелязва, че сравнително анонимния характер на процеса кара хората да се чувстват по-уверени и да не чувстват срам като при закупуването им в реалния живот.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. COLORING BOOKS - The 1960s are widely considered the golden age of coloring books
  2. Coloring pages | ColorKid.net. // colorkid.net. Посетен на 2016-01-22.
  3. The top two best-selling books on Amazon right now are colouring books for adults. Seriously. // National Post. Посетен на 2016-01-24.
  4. Johanna Basford Coloring Books. // Посетен на 2017-03-15.
  5. Paper notebook with coloring pages for adults. // Посетен на 2016-12-21.
  6. Sarah Renae Clark's coloring pages. // Посетен на 2016-10-09.