Направо към съдържанието

Книга на пророк Варуха

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Книга на пророк Варуха
ΒΑΡΟΥΧ
Варух. Гравюра на Гюстав Доре
Варух. Гравюра на Гюстав Доре
Създаденоколо 100-200 г. пр.н.е.
Оригинален езикиврит
ПоредицаСтар завет
ПредходнаПослание на Иеремия
СледващаКнига на пророк Иезекииля
Книга на пророк Варуха в Общомедия

Книга на пророк Варуха е неканонична книга от Стария завет на Библията. В Юдаизма и протестантството не се счита за част от Танаха и Библията. Носи името на Варух бен Нерия – добре познатият писар на пророк Йеремия, който е споменат във Варух 1:1 и се приема като едноличен автор на творбата.[1] Книгата е разсъждение на покойния еврейски писар върху съдбата на еврейските изгнаници от Вавилон, с размисли върху теологията и историята на Израел, дискусии за мъдростта и директно обръщение към жителите на Йерусалим и диаспората. Книгата е написана с цел да покаже на евреите, че всичките им бедствия като вавилонския плен и изгарянето на Йерусалим, им се изпращат за греховете на техните бащи и тях самите, за да ги подтикнат към покаяние и да ги утешат с обещанието за временна и вечна свобода. Някои учени предполагат, че е написана по време на или малко след периода на Макавеи.[2]

Книгата понякога е наричана Варух 1, поради съществуването на Варух 2 и Варух 3.[3]

Въпреки че най-ранните известни ръкописи на Варух са на гръцки език, езиковите особености на първите части на Барух (1: 1–3: 8) са предлагани като доказателство за превод от семитски език.[4]

Въпреки че не е част от Танаха, книгата намира място в Септуагинта и Библията на източноправославните и Нехалкедонските църкви. Йероним Блажени изключва както Книгата на пророк Варуха, така и Посланието на Иеремия от Вулгата, но и двете произведения са въведени в последвалите латински издания на Вулгата спорадично от 9 век нататък. Във Вулгата книгата е групирана заедно с други пророчески книги като Книга на пророк Исаия, Книга на пророк Иеремия, Плачът на Еремия, Книга на Езекил, Книга на пророк Даниил и книгите на дванадесетте пророка. Във Вулгата, Библията на краж Джеймс и много други издания Посланието на Иеремия е добавено като шеста глава към книгата на пророк Варуха, а в Септуагинта и православните Библии е отделна книга наречена Послание на Иеремия.

Книгата вероятно е била съставена от три или четири части през 1 век пр.н.е. и е снабдена с предговор и няколко уводни раздела.

Структура[редактиране | редактиране на кода]

  • 1:1–14 Въведение
  • 1:15–2:10 Признание на греховете
  • 2:11–3:8 Молитва за милост
  • 3:9–4:14 Пеан за мъдрост
  • 4:5–5:9 Утешителната поема на Варух. Съобщения за тези в плен, за „съседите на Сион“ и за Йерусалим.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Cp. Jeremiah 36:9–10 and Baruch 1:1–5.
  2. A New Catholic Commentary on Holy Scripture. Thomas Nelson, 1975, [1953]., §504h. Also, late Babylonian; "alluded to, seemingly, in 2 Mac 2:1–3" in The Jerusalem Bible, 1966, p. 1128.
  3. Bible Society, Baruch, Bible Book Club, accessed 22 July 2019
  4. The Oxford Bible Commentary. Oxford University Press, 25 January 2007. ISBN 978-0-19-927718-6. с. 699.