Книга на пророк Варуха

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Книга на пророк Варуха
Варух. Гравюра на Гюстав Доре
Варух. Гравюра на Гюстав Доре
Създаден около 100-200 г. пр.н.е.
Поредица Стар завет
Предходна Послание на Иеремия
Следваща Книга на пророк Иезекииля
Книга на пророк Варуха в Общомедия

Книга на пророк Варуха е неканонична книга от Стария завет на Библията. В Юдаизма и протестантството не се счита за част от Танаха и Библията. Носи името на Варух бен Нерия – добре познатият писар на пророк Йеремия, който е споменат във Варух 1:1 и се приема като едноличен автор на творбата.[1] Книгата е разсъждение на покойния еврейски писар върху съдбата на еврейските изгнаници от Вавилон, с размисли върху теологията и историята на Израел, дискусии за мъдростта и директно обръщение към жителите на Йерусалим и диаспората. Книгата е написана с цел да покаже на евреите, че всичките им бедствия като вавилонския плен и изгарянето на Йерусалим, им се изпращат за греховете на техните бащи и тях самите, за да ги подтикнат към покаяние и да ги утешат с обещанието за временна и вечна свобода. Някои учени предполагат, че е написана по време на или малко след периода на Макавеи.[2]

Книгата понякога е наричана Варух 1, поради съществуването на Варух 2 и Варух 3.[3]

Въпреки че най-ранните известни ръкописи на Варух са на гръцки език, езиковите особености на първите части на Барух (1: 1–3: 8) са предлагани като доказателство за превод от семитски език.[4]

Въпреки че не е част от Танаха, книгата намира място в Септуагинта и Библията на източноправославните и Нехалкедонските църкви. Йероним Блажени изключва както Книгата на пророк Варуха, така и Посланието на Иеремия от Вулгата, но и двете произведения са въведени в последвалите латински издания на Вулгата спорадично от 9 век нататък. Във Вулгата книгата е групирана заедно с други пророчески книги като Книга на пророк Исаия, Книга на пророк Иеремия, Плачът на Еремия, Книга на Езекил, Книга на пророк Даниил и книгите на дванадесетте пророка. Във Вулгата, Библията на краж Джеймс и много други издания Посланието на Иеремия е добавено като шеста глава към книгата на пророк Варуха, а в Септуагинта и православните Библии е отделна книга наречена Послание на Иеремия.

Книгата вероятно е била съставена от три или четири части през 1 век пр.н.е. и е снабдена с предговор и няколко уводни раздела.

Структура[редактиране | редактиране на кода]

  • 1:1–14 Въведение
  • 1:15–2:10 Признание на греховете
  • 2:11–3:8 Молитва за милост
  • 3:9–4:14 Пеан за мъдрост
  • 4:5–5:9 Утешителната поема на Варух. Съобщения за тези в плен, за „съседите на Сион“ и за Йерусалим.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Cp. Jeremiah 36:9–10 and Baruch 1:1–5.
  2. A New Catholic Commentary on Holy Scripture. Thomas Nelson, 1975, [1953]., §504h. Also, late Babylonian; "alluded to, seemingly, in 2 Mac 2:1–3" in The Jerusalem Bible, 1966, p. 1128.
  3. Bible Society, Baruch, Bible Book Club, accessed 22 July 2019
  4. The Oxford Bible Commentary. Oxford University Press, 25 January 2007. ISBN 978-0-19-927718-6. с. 699.