Книга на пророк Осия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Книга на пророк Осия
הוֹשֵׁעַ
Създаденоколо 760–720 г. пр.н.е.
ПоредицаСтар завет
ПредходнаКнига на пророк Даниила
СледващаКнига на пророк Иоиля
Книга на пророк Осия в Общомедия

Книга на пророк Осия е книга от Танаха и християнската Библия. Според традиционния ред на Библията, Осия е първата книга от 12-те книги на малките пророци. Това е последната книга от Невиим – втората основна част от еврейския Танах. В християнския Стар Завет тази част е разделена на 12 отделни книги – по една за всеки пророк.

Развиваща се около падането на Северното кралство на Израел, Книгата на Осия осъжда почитането на Богове, различни от Яхве (Богът на Израел), като метафорично сравнява изоставянето на Яхве от Израел с жена, която е невярна на съпруга си. Според повествованието на книгата връзката между Осия и неговата невярна съпруга Гомер е сравнима с връзката между Яхве и неговия невярващ народ Израел. Евентуалното помирение на Осия и Гомер се третира като обнадеждаваща метафора за евентуално помирение между Яхве и Израел.

Създадена около 760–720 г. пр.н. е. това е една от най-старите книги на еврейската Библия, предшестваща окончателните рецензии на пълната Тора (Петокнижието).[1] Осия е източникът на фразата „сейте вятъра“, която преминава в обичайна употреба на английски и други езици.

Съдържание[редактиране | редактиране на кода]

  • Глави 1–2; Разказ за брака на Осия с Гомер биографично, което е метафора за връзката на Яхве и Израел.
  • Глава 3; Разказ за брака на Осия автобиографично. Вероятно става въпрос за брак с различни жени
  • Глави 4–14: 9/14: 10; Оракул осъжда Израел, по-специално Ефрем, че не следва Божиите закони.

Осия пророкува по време на тъмна и меланхолична ера от историята на Израел, неговия упадък и падането на Северното кралство през 8 век пр.н.е. Според книгата отстъпничеството на хората е било масово, като те са се отвърнали от Бог, за да служат на телците на Йеровоам и на Баал.

Книгата на Осия казва, че по време на живота на Осия царете на Северното кралство, техните аристократични поддръжници и свещениците са отвели хората далеч от Божия закон, както е даден в Петокнижието. Казва се, че те са изоставили поклонението на Бог, почитали са други Богове, особено Баал - ханаанския бог на бурята и Ашера - ханаанска богиня на плодородието.[2] Появяват се и други грехове, включително убийства, лъжесвидетелства, кражби и сексуални грехове. Осия заявява, че ако те не се покаят за тези грехове, Бог ще позволи нацията им да бъде унищожена и хората ще бъдат отведени в плен в Асирия.

Пророчеството на Осия се съсредоточава около безкрайната любов на Бог към грешния Израел. В този текст Божията агония е изразена в резултат на предателството от Израел.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Dearman, J. Andrew. The Book of Hosea. Wm. B. Eerdmans Publishing, August 3, 2010. ISBN 9781467423731.
  2. Cook, Stephen L. (1989). HarperCollins Study Bible; New Revised Standard Version With the Apocryphal/Deuterocanonical Books Student Edition (San Francisco: Harper Collins Publishers, Meeks, Wayne A. ed., p. 1193.