Кносос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Кносос
Дворецът в Кносос
Дворецът в Кносос
Местоположение
Greece relief location map.jpg
35.298° с. ш. 25.1632° и. д.
Кносос
Местоположение в Гърция
Страна Флаг на Гърция Гърция
Област Крит
Археология
Вид Град
Период 7000 – 1100 г. пр.н.е.
Култура Минойска, Микенска
Епоха Неолит до късна бронзова епоха
Кносос в Общомедия

Кносос или понякога Кнос (на гръцки Κνωσσός) е най-големият археологически обект на остров Крит, вероятно обреден и политически център на минойската цивилизация. Намира се на около 6 км от град Ираклион. Дворецът е свързан с легендата за Минотавъра, както и с бягството на Дедал и Икар.

Дворецът на Минос, е открит през 1878 от Минос Калокеринос, критски търговец и антиквар. Калокеринос прави сам първите разкопки. Открива част от западното крило на двореца, както и част от западната фасада. Той обаче няма средства за сериозни изследвания. След Калокеринос, няколко души се опитват да ги продължат, но не успяват до 16 март, 1900 когато Артър Еванс (разкопки през 1900 – 1913, прекъснати от Балканската война и възстановени отново през 1922 – 1930), разкрива целия дворец. Площта на двореца достига 20 000 m².

Има спорове между археолозите за какво се е използвал основно двореца -дали за административен или за религиозен център или, най-вероятно и за двете. Сериозни дебати има и по въпроса за ролята на Кносос в управлението на Крит и дали Кносос е бил най-важния център, или са били няколко равнопоставени. Много от другите дворци на Крит са били разрушени и изоставени в началото на 15в. пр.н.е., вероятно от микенците, въпреки, че Кносос се използва и около век след това.

Едно от най-забележителните открития в комплекса в Кносос са големите фрески, с които са украсени стените. Всички са били само частични и реконструкцията и възстановяването им в стаите от художника Piet de Jong не е безспорно. Има сцени на жени и мъже, свързани с дейности като риболов и събиране на цветя, а стенописите също изобразяват и атлетически състезания, в които младежи изпълват смели акробатични движения върху гърбовете на бикове.

Централната част на двореца е Тронната зала. В това помещение се намира стол, изграден в стената, обърнат към редица от пейки. Тази зала има резервоар, за който се предполага, че е използван като аквариум.

Тронът на Ариадна

Други части на този забележително голям дворец са просторни апартаменти с течаща в теракотени тръби вода, огромни зали с хранилища, съдържащи с големи керамични делви, използвани да съхраняват зърно; най-старият известен в света амфитеатър и религиозни олтари.

Най-забележителните постройки в комплекса в Кносос са:

  • Дворецът на Минос- Първият дворец е бил построен 2000 пр.н.е. и е разрушен около 1700 пр.н.е. Вторият дворец, силно приличащ на лабиринт, е построен веднага след този е разрушен около 1450 г.Пр.Хр. от изригването на вулкана на о.Санторини, което прекъсва и развитието на минойската култура и цивилизация
  • Малкия дворец – намира се на запад от големия дворец и има всички черти на дворцова архитектура.
  • Царската вила
  • Къщата с фреските -намира се на северозапад от двореца и има богато украсени стени. Датирана е от 15 – 12 в.Пр.Хр.
  • Кервансарай – разположен е на юг от двореца и се приема, че има приемна зала и странноприемница. Някои от стаите са с бани и украсени със стенописи.
  • Гробницата -
  • „Неизвестната къща“
  • Къщата на висш жрец
  • Южния дом
  • Вилата на Дионис
Тореадор Фреска

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]