Князът на бледоликите

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Князът на бледоликите
Der Fürst der Bleichgesichter
Автор Карл Май
Първо издание
Flag of Germany.svg Германия
Оригинален език немски език
Предходна „Немски сърца, немски герои“

Издателство в БГ „Тера плюс“ (2004)
Преводач Веселин Радков

Князът на бледоликите (на немски: Der Fürst der Bleichgesichter) е втората част на романа на Карл Май „Немски сърца, немски герои“ (на немски: Deutsche Herzen, deutsche Helden), действието в която се развива в Америка (първата част се развива в Ориента, а третата в Сибир).

Съдържание[редактиране | редактиране на кода]

"Князът на бледоликите” (Тан-ни-кай) е наречен от апачите немския принц Оскар Щайнбах, който е станал прочут уестман в Северна Америка. За него говорят и бели и червенокожи. Той помага на онеправданите и се бори против всяка неправда. Той е силен като кафявата мечка, но е добродушен по душа. Появява се внезапно навсякъде и след това изчезва като дух.

Той притежава томахок, който може да хвърля като бумеранг и едновременно е двуцевна пушка. От неговия приятел, вожда „Силната ръка“ е получил като подарък най-добрия кон на апачите.

Разказът започва в девствените гори на Запада, където Детелиновия лист – прочутите уестмани Сам Барт и братята Джим и Тим Снейкър спасяват семейството на изселилия се от Германия лесничей Роте и първата любов на Сам дъщеря му Аугусте Роте, заради която преди години той е напуснал Европа, от бандата на Червения Бъркърз. Старата любов между Сам и Аугусте отново се възпламенява и те решават да потърсят щастието си в Калифорния.

По пътя си те отсядат в мисията на Палома-Накана, Гълъбицата на вековната гора. Тук при Сребърното езеро Сам се натъква на Оскар Щайнбах. В началото не знае че е Князът на бледоликите и се обръща към него като към грийнхорн.

Заедно с него Сам помага за отблъскването нападението на марикопите и за сключването на мир с тях.

По-късно те преследват „Сребърния мъж“ Рулен и неговия съобщник Робин Уокър до „Долината на смъртта“, където ги залавят.

Забележка: В преработената версия на „Князът на бледоликите“ – том 62 от „Събраните съчинения“ – „В долината на смъртта“ (Im Tal des Todes) героите са заменени, както следва: Оскар Щайнбах е Олд Файерхенд, Сам Барт и уестманите Джим и Тим Снейкър са Сам Хокинз, Дик Стоун и Уил Паркър, а вожда „Силната ръка“ е Винету.

Българска версия[редактиране | редактиране на кода]

Българското издание на „Князът на бледоликите“ от 2004 година с преводач Веселин Радков е на издателство „Тера плюс“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]