Князът на бледоликите

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Князът на бледоликите („Der Fürst der Bleichgesichter”) е втората част на романа на Карл Май „Немски сърца, немски герои” („Deutsche Herzen, deutsche Helden”), действието в която се развива в Америка (първата част се развива в Ориента, а третата в Сибир).

Съдържание[редактиране | редактиране на кода]

"Князът на бледоликите” (Тан-ни-кай) е наречен от апачите немския принц Оскар Щайнбах, който е станал прочут уестман в Северна Америка. За него говорят и бели и червенокожи. Той помага на онеправданите и се бори против всяка неправда. Той е силен като кафявата мечка, но е добродушен по душа. Появява се внезапно навсякъде и след това изчезва като дух.

Той притежава томахок, който може да хвърля като бумеранг и едновременно е двуцевна пушка. От неговия приятел, вожда „Силната ръка” е получил като подарък най-добрия кон на апачите.

Разказът започва в девствените гори на Запада, където Детелиновия лист – прочутите уестмани Сам Барт и братята Джим и Тим Снейкър спасяват семейството на изселилия се от Германия лесничей Роте и първата любов на Сам дъщеря му Аугусте Роте, заради която преди години той е напуснал Европа, от бандата на Червения Бъркърз. Старата любов между Сам и Аугусте отново се възпламенява и те решават да потърсят щастието си в Калифорния.

По пътя си те отсядат в мисията на Палома-Накана, Гълъбицата на вековната гора. Тук при Сребърното езеро Сам се натъква на Оскар Щайнбах. В началото не знае че е Князът на бледоликите и се обръща към него като към грийнхорн.

Заедно с него Сам помага за отблъскването нападението на марикопите и за сключването на мир с тях.

По-късно те преследват "Сребърния мъж" Рулен и неговия съобщник Робин Уокър до "Долината на смъртта", където ги залавят.

Забележка: В преработената версия на „Князът на бледоликите” – том 62 от „Събраните съчинения” – „В долината на смъртта” ("Im Tal des Todes") героите са заменени, както следва: Оскар Щайнбах е Олд Файерхенд, Сам Барт и уестманите Джим и Тим Снейкър са Сам Хокинз, Дик Стоун и Уил Паркър, а вожда „Силната ръка” е Винету.

Българска версия[редактиране | редактиране на кода]

Българското издание на „Князът на бледоликите” от 2004 година с преводач Веселин Радков е на издателство "Тера плюс".

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]