Коала

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Коала
Fauna de Australia19.JPG
Природозащитен статут
Status iucn3.1 LC bg.svg
Незастрашен[1]
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
подклас: Marsupialia Двуутробни
разред: Diprotodontia Двурезцови торбести
подразред: Vombatiformes Вомбатоподобни
семейство: Phascolarctidae Коали
род: Phascolarctos
вид: P. cinereus Коала
Научно наименование
Уикивидове Phascolarctos cinereus
(Goldfuss, 1817)
Разпространение
Koala area.png
Ареал на разпространение:   естесвен  интродуциран
Коала в Общомедия

Коалата (Phascolarctos cinereus) е живеещо по дърветата двуутробно растителноядно животно, живеещо в Австралия. Тя е единственият запазен представител на семейство Коали (Phascolarctidae).

Коалите се срещат по източното крайбрежие на Австралия от района на Аделаида до южната част на полуострова Кейп Йорк, чак до хинтерланда, тъй като там има достатъчно валежи, които да поддържат подходящи гори. Коалите от Южна Австралия са унищожени в голям мащаб през ранния 20 век, но щатът впоследствие е заселен отново с животни от Виктория. Коали в Тасмания и Западна Австралия няма. Въпреки че външно прилича на мече, коалата няма нищо общо с мечките, освен че е бозайник. Тя е двуутробен бозайник, приспособен за живот по високите евкалиптови дървета. Сива козина покрива цялото ѝ тяло. На лапите си има здрави нокти. Храни се с евкалиптови листа. Коалата е много любвеобилно животно. Отглежда малките си в кожена торба на корема и ги кърми с мляко. Новородените са много малки — едва 18 mm. След 60 дни напускат торбата на майка си, а на 3-годишна възраст стават напълно самостоятелни. Зрялата коала не надхвърля 60 cm. 80% от времето коалата прекарва в спане; събужда се само рано сутрин, за да яде. Коалите не пият вода - набавят си всичко, което им е необходимо, от евкалиптовите листа. Размножителният период на коалите е от декември до март. Коалите са единственият сухоземен бозайник с допълнителен звуков орган, различен от ларинкса, благодарение на което могат да произвеждат много ниски тонове.[2] На тегло варират от 5 до 15 кг. Бременността при коалите е 35 дни.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Gordon G, Menkhorst P, Robinson T, Lunney D, Martin R. & Ellis M. Koala. // IUCN Red List of Threatened Species. Version. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 8 март 2011.
  2. Nauteka.bg "Коалите издават магарешки звуци с необикновен орган"