Коалиция Движение Да, България

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Коалиция Движение Да, България! е създадена за участие в предсрочните Парламентарни избори в България 2017. В коалицията участват партия Зелените, партия ДЕОС и партия Движение Да, България![1].

История[редактиране | редактиране на кода]

Коалицията е създадена след като три жалби, подадени два дни преди крайния срок за регистрация в ЦИК, възпрепятстват регистрацията на Да, България! за самостоятелно участие в изборите. За да участва Движение Да, България! взима решение да се коалира със Зелените и ДЕОС. За целта е необходима нова подписка с минимум 2500 валидни подписа. За един ден коалицията успява да събере 20 хиляди при необходими[2].

Получава 101 217 гласа или 2.88% от гласувалите, поради което не влиза в Парламента.

След изборите коалицията прекратява дейността си. През април 2018 година партия ДЕОС се саморазпуска,[3] а другите две партии се включват в новосъздадената коалиция „Демократична България“, заедно с Демократи за силна България.[4]

Състав на коалицията[редактиране | редактиране на кода]

Лидери[редактиране | редактиране на кода]

Приоритетни области[редактиране | редактиране на кода]

Правосъдие и борба с корупцията, върховенството на закона, образование, просперитет, по-близка интеграция с ЕС и НАТО, електронно управление, опазване на околната среда, енергетика[5].

Решенията в коалицията се взимат с консенсус между ПП „Зелените“ и ПП „Движение Да, България“.[6]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]