Когнитивизъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Думата когнитивизъм е използвана по няколко начина:

  • В етиката - това е философското гледище, че етичните изречения изразяват пропозиции и следователно са способни да бъдат верни или грешни. Тоест по-обобщаващо, когнитивизма по отношение на която и да било област на дискурса е позицията, че изреченията, които се използват в този дискурс са възприемаеми (английски: cognitive), което ще рече, че са носещи смисъл и способни да бъдат верни или грешни.
  • В естетиката, когнитивизъм е разбирането, че творба на изкуствто е стойностна, ако допринася със знание.
  • В психологията - това е подхода за разбирането на ума, който твърди, че умствената функция може да бъде разбрана, като "вътрешна" ролево-обвързана манипулация от символи.
  • Когнитивност (английски: cognition), изучаването на човешкия ум (неанатомично).
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Cognitivism“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  
Символ, обозначаващ пояснителна страница Тази пояснителна страница насочва към статии със сходни заглавия.
Ако сте дошли тук чрез някаква вътрешна препратка, може да я промените така, че да сочи направо към подходящата статия.