Коефициент на конверсия

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Коефициентът на конверсия (на английски: Conversion Rate) е термин в областта на маркетинга, който обикновено измерва съотношението между броя на посетителите на уебсайт или магазин и броя на онези от тях, извършили предварително дефинирано действие, като например покупка, регистрация на клиентски клуб и др. Понякога терминът измерва съотношението между действителното влизане в уебсайта или магазина.

Коефициентът на конверсия се влияе от редица фактори, включително технически характеристики като скорост на зареждане на сайта или начинът, по който стоките се показват в магазина, привлекателността на измереното действие и различни фактори като пиковите сезони, които могат да открият скоростта на конверсия и отклоняват се от нормата.[1][2]

Компаниите използват данните за коефициента на конверсия, за да направят заключения относно своята маркетингова и търговска стратегия.[3]

Интернет маркетинг[редактиране | редактиране на кода]

В областта на интернет маркетинга терминът измерва шанса посетител на уебсайт да извърши определено действие или шанс сърфиращте в мрежата да станат посетители на уебсайт или целева страница след маркетингово или рекламно действие.[4] Като алтернатива, коефициентът на конверсия може да измери степента на изоставяне на посетителите, които са дошли на сайта, но са го напуснали бързо.

В областта на търговията на дребно[редактиране | редактиране на кода]

В търговията на дребно терминът обикновено се отнася до съотношението между броя на посетителите в даден магазин и броя на действителните купувачи. Компаниите измерват обменните курсове в различни моменти от време в опит да увеличат шанса посетителят на магазина да се превърне в купувач и в опит да проследят поведението на потребителите и да изведат от тях фирмени действия, които подобряват обменния курс.

Въпреки че измерването на количеството на купувачите е относително просто, измерването на броя на посетителите е малко по-сложно и изисква използването на камери или ръчно броене.

Някои магазини или отдели традиционно имат екстремен коефициент на конверсия, например в секциите за мляко или тоалетна хартия в супермаркетите процентът на конверсия обикновено е близо 100% в сравнение с художествените галерии, които обикновено имат процент на конверсия от няколко процента.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]