Койба

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Койба
Coiba
Coiba National Park, Panama (View from Isla Coiba) (8371374375).jpg
Страна Flag of Panama.svg Панама
Адм. единица Верагуас
Акватория Тихи океан
Площ 494 km²
Panama relief location map.jpg
7.433° с. ш. -81.766° и. д.
Местоположение в Панама
Световно културно и природно наследство на ЮНЕСКО
В регистъра Coiba National Park and its Special Zone of Marine Protection
Регион Америка
Тип природно
Критерии ix, x
Вписване 2005  (29-а сесия)
Койба в Общомедия

Койба (на испански: Coiba) е най-големият остров в Панама и в Централна Америка. Административно е част от панамската провинция Верагуас. Площта му е 494 km2.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Койба се отделя от континентална Панама преди около 12 – 18 хиляди години, когато нивото на световния океан се покачва. Растенията и животните на новообразувания остров се оказват изолирани от тези на материка и след няколко хиляди години повечето от тях вече имат различен външен вид и поведение от същите на континента. На острова живеят много ендемити.[2]

Островът е обитаван от местни индианци, които са поробени от испанците към средата на 16 век. През 1919 г. е построена наказателна колония на острова, а докато Панама е под диктатурата на Омар Торихос и Мануел Нориега, затворът на Койба става печално известен със своите брутални условия, измъчвания, екзекуции и политически убийства. Не е известно колко души са убити в затвора по това време, но вероятно са около няколкостотин. Поради тази причина, островът е избягван от местните и остава неразвит.

След като затворът е ликвидиран през 2004 г., непокътнатото състояние на острова го прави идеален за защитена местност. Това е едно от последните места в Централна Америка, където може да се срещне папагала червен ара в големи бройки в дивата природа. Приблизително 75% от острова са покрити от гори, като голяма част от тях са древни. На острова се срещат дървесни видове, които отдаван са изчезнали на континента, поради обезлесяване.

Островът е обявен за национален парк през 1992 г., а през юли 2005 г. ЮНЕСКО обявява парка за обект на световното културно и природно наследство. Самият национален парк обхваща Койба и още 37 съседни островчета и покрива площ от 430 825 акра.[3]

География[редактиране | редактиране на кода]

Остров Койба отстои на 24 km от брега. Заливът Монтихо го отделя от континента на изток, а на запад го отделя заливът Чирики. Максималната му височина е 425 m над морското равнище.

Подводната топография на Койба е свързана с подводния Кокосов хребет, който се простира до островите Галапагос. Учените смятат, че мястото притежава голям потенциал за откриване на нови животински видове.[4]

Уникалното му местоположение го защитава от силните ветрове и други влияния на Ел Ниньо, което му позволява да търпи непрекъсната еволюция на нови морски видове, включително китове, тигрови акули, кашалоти, морски костенурки и други. Освен това, островът е последно убежище за редица застрашени сухоземни животни.

Водите в съседство с Койба изобилстват с морски организми. Островът е заобиколен от един от най-големите коралови рифове по тихоокеанското крайбрежие на Америка. Топлите океански течение донасят със себе си корали и различни тропически подводни организми, които по принцип не се срещат по тихоокеанския бряг на Америка. С тях пристигат и по-големи риби и бозайници.

1450 вида васкуларни растения са преброени, сред които изобилстват Ceiba pentandra, Sterculia apetala, Anacardium excelsum, Carapa guianensis и Bombacopsis quinatum.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Coiba Island. // Encyclopædia Britannica, 5 март 2012. Посетен на 14 август 2019.
  2. How a Deadly Prison Island Became a Natural Paradise. // 29 април 2017. Посетен на 7 април 2018.
  3. Coiba National Park, Panama
  4. 45 New Reasons to Conserve Panama’s Coiba National Park. // Smithsonian Tropical Research Institute. Посетен на 17 март 2011.