Кокино (мегалитна обсерватория)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Кокино
Megalithic Observatory Kokino.jpg
Местоположение
Macedonia relief location map.jpg
42.2636° с. ш. 21.9536° и. д.
Кокино
Страна Флаг на Република Македония Република Македония
Археология
Вид Мегалитно съоръжение
Период XV-XII век пр.н.е.
Епоха Късна бронзова епоха
Кокино в Общомедия

Кокино е мегалитна обсерватория в Република Македония, която се намира в района на община Старо Нагоричане, на около 50 km разстояние по права линия от Скопие, и на 35 km от Куманово, на върха Татичев камък. Наречена е на най-близкото село в региона – Кокино. Научното название на обекта е Скално светилище "Татикев Камен".

Обсерваторията случайно е открита през 2001 г. Година по-късно са започнати изследвания от страна на Народния музей в Куманово. Тя е датирана към 1800 година пр.Хр., т.е. ранна Бронзова епоха. Датирана в ХIV - ХII в. пр. Хр., тази обсерватория е изследвана първоначално през 2003 г. от българския археоастроном доц. Алексей Стоев, а впоследствие от Гьоре Ценев (Астрономическа обсерватория Скопие). Открити са визири към лятното слънцестоене, равноденствието, голямото и малкото луностояние. Локализирана е площадката за наблюдение – издялана в скалата форма.

Мегалитната обсерватория се намира на неовулканичен хълм. Скалите са се формирали от втвърдяването на лавата, която изтекла от вулканичен кратер. Времето и ерозията направили процепи и част от тези процепи са основните маркировки, чрез които се следели циклите на слънцето и луната; също така служели за отмерване на времето.

Каменните маркировки в миналото са обозначавали местата за изгряване на слънцето и луната в периодите на късоденствия, равноденствия и дългоденствия, както и техните отклони. Слънцето единствено през равноденствията - на 21 март и 21 септември - изгрява точно на изток и залязва точно на запад. После постепенно се отклонява до 45 градуса.

Местата на изгряване които се включват с природните маркировки на мегалитните стени в Кокино показват, че изгревите на същото място на Слънцето се повтарят на всеки 18,6 години. Вероятно някои членове на племенните общности имали задачата ежедневно да следят движението на небесните тела и да правят календари за определяне на дните за ритуалните обреди, както и за започване на сезонните работи в земеделието и животновъдството. Обсерваторията е разположена на две скалисти платформи, от които се следели планетите. На горната платформа са открити следи от няколко сгради и части от керамика.

Според заключението на археолозите, на обекта Татичев камък всъщност не е имало жилища а обсерваторията същевременно е била и светилище. В процепите между скалите са се оставяли предмети предназначени за дар на боговете. На обекта се наблюдава и един вид трон, където вероятно седели старейшините и лидерите на племето, за да наблюдават изгревите и залезите на слънцето в определени дни от годината. Находките открити на място дават основание обсерваторията се датира в късната бронзова епоха (XV-XII в.Пр.Хр.), т.е. от времето на възхода на тракийския Перперек (Перперек). Според българския археолог доц. Николай Овчаров мегалитният трон открит на Кокино е аналогичен на този намерен на Перперикон.[1]

Мегалитната обсерватория в Кокино се нарежда сред най-ценните антични обсерватории в света, поради което през 2005 г. Американската Космическа Агенция НАСА в списъка от 15 подобни обсерватории в света е класирала Кокино на четвърто място.

Първите 4 обсерватории според НАСА са:

  1. Абу Симбел - Египет
  2. Стоунхендж - Великобритания
  3. Ангкор Ват - Камбоджа
  4. Кокино - Република Македония

От 30 януари 2009 г. археоастрономическата мегалитна обсерватория Кокино е със статут на защитен обект в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.[2] Археолозите и астрономите допускат, че в този регион има още три или четири такива обсерватории.[3]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Николай Овчаров "Археологически пътувания из Македония";ISBN:978-954-579-791-0; Издателство Славена; Варна,2009, стр.28
  2. http://whc.unesco.org/en/tentativelists/5413/
  3. http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/bg/features/setimes/features/2005/05/11/feature-02

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]