Колгуев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Колгуев
Колгуев 25476094.jpg
Крайбрежен пейзаж на остров Колгуев.
Страна Flag of Russia.svg Русия
Адм. единица Ненецки автономен окръг
Акватория Баренцово море
Площ 3495,5 km²
Население 436[1] жители
Russia edcp relief location map.jpg
69.0192° с. ш. 49.3628° и. д.
Местоположение в Русия
Relief Map of Nenets Autonomous Okrug.png
69.0192° с. ш. 49.3628° и. д.
Местоположение в Ненецки автономен окръг
Колгуев в Общомедия

Колгу̀ев (на ненецки: Холӈгов) е остров в източната част на Баренцово море. В административно отношение принадлежи на Ненецки автономен окръг, Русия.

География[редактиране | редактиране на кода]

Островът е разположен на изток от полуостров Канин. Има площ от 3495,5 km². Бреговете му се мият основно от Баренцово море, като източната му част граничи с Печорско море. Намира се в район на тундра, релефът му е хълмист, като в южните му части преминава в равнинен.[2] Най-ниските части са силно заблатени и целият остров е осеян с гъста мрежа от ручеи, реки и езера. Оголените почви са много чувствителни към ерозия, причинена от вятъра и валежите. Най-голямото езеро е Песчаное, близо до което от 1986 г. се разработва нефтено находище. В радиус от 60 km от мястото на нефтодобив се намират две селища: Бугрино, с население от 400 души, и Северни, който представлява метеорологична база. Жителите на Бугрино се занимават основно с риболов и еленовъдство.[2] Остров Колгуев се намира на около 200 km северозападно от град Нарян Мар, административния център на Ненецкия автономен окръг.

Транспортът между континента и острова се осъществява по море или по въздух. Веднъж на две седмици има вертолетни полети от Нарян Мар до Бугрино.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Климатът е субарктичен и суров. Минималните температури достигат -45° C, максималните достигат 30° C. Дължината над деня е 3 – 5 часа през декември и 18 – 22 часа през юни. Островът е много ветровит. Средногодишното количество валежи е 344 mm.

Флора и фауна[редактиране | редактиране на кода]

Полярна лисица със спътников предавател за изучаване предвижването ѝ през зимния период на остров Колгуев.

Голяма част от флората на острова е характерна за арктическите и субарктическите райони. Тундрата е представена от храсти и трева. Сред храстите се срещат Betula nana, която е много широко разпространена, Salix glauca, Salix lanata, Salix phylicifolia и други.

Повечето от редките видове, растящи на острова, се намират на източната, западната или северната граница на своето разпространение. Така, Колгуев се намира на северната граница на разпространение на такива видове, които са типични за тайгата, като Catabrosa aquatica, или Gnaphalium sylvaticum, на източната граница на Puccinellia coarctata и на западната граница на Arnica iljinii, Eriophorum brachyantherum, и Antennaria lanata.

Поради суровия климат и отдалечеността от континента, фауната на острова не е разнообразна. Тя е една от най-малко изучените сред всички острови в Северна Европа. Основната част от животинския свят е съставена от бели мечки, полярни лисици, зайци и моржове.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Основният поминък на острова е еленовъдството и риболова. В еленовъдния совхоз към днешно време работят четирима души.[3]

На острова се добива нефт с високо качество (с ниско съдържание на сяра). Изследвания на нефтените находища се водят от 1980-те години насам. Днес на острова работят 52 нефтени кладенеца, които генерират около 100 000 тона нефт годишно.[4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]