Колгуев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Колгуев
Крайбрежен пейзаж на остров Колгуев.
Карта
Страна Русия
Адм. единицаНенецки автономен окръг
АкваторияБаренцово море
Площ3495,5 km²
Население436 души (2011)
0,125 души/km²
69.0192° с. ш. 49.3628° и. д.
Местоположение в Русия
69.0192° с. ш. 49.3628° и. д.
Местоположение в Ненецки автономен окръг
Колгуев в Общомедия

Колгу̀ев (на ненецки: Холӈгов) е остров в югоизточната част на Баренцово море, на 75 km от континента, от който го отделя Поморския проток. В административно отношение принадлежи към Ненецки автономен окръг, Русия. Населението на острова възлиза на 436 души.[1]

География[редактиране | редактиране на кода]

Островът е разположен на североизток от полуостров Канин. Има площ от 3495,5 km². Бреговете му се мият основно от Баренцово море, а източните – от Печорско море. Бреговете му са слабо разчленени, на северозапад стръмни и високи. Изграден е от пясъчно-глинести наслаги. Релефът му е силнохълмист, с големи моренни хълмове, с височина 70 – 80 m (максимална 173 m), като в южните му части преминава в плоска равнина.[2] Най-ниските части са силно заблатени и целият остров е осеян с гъста мрежа от ручеи, реки и езера. Растителността е тундрова. Оголените почви са много чувствителни към ерозия, причинена от вятъра и валежите. Най-голямото езеро е Песчаное, близо до което от 1986 г. се разработва нефтено находище. В радиус от 60 km от мястото на нефтодобив се намират две селища: Бугрино, с население от 400 души, и Северни, което представлява метеорологична база. Жителите на Бугрино се занимават основно с риболов и еленовъдство.[2] Остров Колгуев се намира на около 200 km северозападно от град Нарян Мар, административният център на Ненецкия автономен окръг.

Транспортът между континента и острова се осъществява по море или по въздух. Веднъж на две седмици има вертолетни полети от Нарян Мар до Бугрино.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Климатът е субарктичен и суров. Минималните температури достигат -45 °C, а максималните – 30 °C. Дължината над деня е 3 – 5 часа през декември и 18 – 22 часа през юни. Островът е много ветровит. Средногодишното количество валежи е 344 mm.

Флора и фауна[редактиране | редактиране на кода]

Полярна лисица със спътников предавател за изучаване придвижването ѝ през зимния период на остров Колгуев.

Голяма част от флората на острова е характерна за арктическите и субарктическите райони. Тундрата е представена от храсти и трева. Сред храстите се срещат Betula nana, която е много широко разпространена, Salix glauca, Salix lanata, Salix phylicifolia и други. Повечето от редките видове, растящи на острова, се намират на източната, западната или северната граница на своето разпространение. Така, Колгуев се намира на северната граница на разпространение на такива видове, които са типични за тайгата, като Catabrosa aquatica, или Gnaphalium sylvaticum, на източната граница на Puccinellia coarctata и на западната граница на Arnica iljinii, Eriophorum brachyantherum, и Antennaria lanata.

Поради суровия климат и отдалечеността от континента, фауната на острова не е разнообразна. Тя е една от най-малко изучените сред всички острови в Северна Европа. Основната част от животинския свят е съставена от бели мечки, полярни лисици, зайци и моржове.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Основният поминък на острова са еленовъдството и риболова. В еленовъдния совхоз към днешно време работят четирима души.[3]

На острова се добива нефт с високо качество (с ниско съдържание на сяра). Изследвания на нефтените находища се водят от 1980-те години насам. Днес на острова работят 52 нефтени кладенеца, които генерират около 100 000 тона нефт годишно.[4]

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

  • Топографска карта R-39,40; М 1:1 000 000[5]

Източници[редактиране | редактиране на кода]