Коледна елха

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Disambig.svg Тази статия е за украсеното дърво. За вида червеи вижте Коледна елха (червей).

Коледна елха

Коледната елха е украсена ела (или друго иглолистно дърво) за празника Рождество Христово (или Коледа), разпространена и за празника Нова година (новогодишна елха).

Тя е сред най-разпространените традиции, свързани с празнуването на Рождество Христово. Представлява украсяване на вечнозелено иглолистно дърво – най-често от рода ела, откъдето идва наименованието. Преди Коледа дървото се отсича, внася в дома и украсява с разноцветни светлини, орнаменти и лакомства. В отделни случаи се украсяват големи улични дървета на стратегически места, без да бъдат отсичани. Също така в някои случаи вместо живи дървета се използват изкуствени.

Макар че днес коледната елха се счита за християнски обичай, всъщност той възниква в древността. В Древен Египет са украсявали палмите. Германските племена по-късно украсяват вечнозелени клонки, за да отпразнуват дара на светлината около най-късия ден на годината – 21 декември. В началото хората са украсявали само клонки от елхи, ели, борове и чак през 1597 г. започват да украсяват цели дървета. Вечнозелените дръвчета символизират вечен живот. Те са сред най-значителните части от празничния обред. Постепенно украсите на елхата стават по-богати; коледните дръвчета се обкичват с гирлянди, множество светлини и коледни играчки.

Украшение за елха

Обикновено на върха на коледната елха стои голяма звезда, която символизира пътеводната Витлеемска звезда, показала пътя на тримата мъдреци при раждането на Иисус Христос. Популярна украса за елхите са и ангелчетата, топките в най-разнообразни цветове, захарните пръчки и понякога свещички. Най-използваните и типични коледни цветове са червеният и златният.

Обичаят на коледната елха по света[редактиране | редактиране на кода]

Arbol Navidad 03.gif
  • За първи път елхата става коледно дръвче в Германия. Старите германци вярвали, че в нея живее духът на гората, който ги закриля, а по-късно вечнозеленият цвят на клоните ѝ вече означавал вечна вяра в Христос. От германските обичаи дошъл и този, елхата да се украсява с играчки, светлини и под елхата да се оставят много подаръци.
  • В Швеция елхата се украсява от бащата. Никой друг няма правото да я вижда до раздаването на подаръците.
  • Вместо елха, виетнамците украсяват клоните на прасковата.
  • В страните от Латинска Америка, коледното дръвче е заменено с палмово, отрупано с памук.
  • В България обичаят да се украсява елха идва от Русия. Руснаците уреждали коледни дръвчета в по-големите градове на България по време на Руско-турската освободителна война. Така елхата станала една от най-популярните в България. Тя е не само коледно, а и новогодишно дръвче. В СССР през 1920-те елхата е забранена като религиозна традиция и едва в 1936 година е разрешена отново, но не като коледна, а като новогодишна традиция.
  • В Япония коледното дръвче е популярно вече и там, макар че повечето японци не са християни.
  • Напоследък в Китай стана много модно да се ходи на църква по Коледа. Макар че по-голямата част от китайците не са християни, те с интерес слушат на китайски език празничните коледни литургии в католическите храмове.