Колекционерство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Колекция от „Лешникотрошачката
Албум за колекциониране на пощенски марки
Колекция от животински трофеи

Колекционерството е вид хоби, изразяващо се в събиране на специфични предмети, представляващи интерес за събиращия ги.

Същност[редактиране | редактиране на кода]

Колекционерството включва търсене, локализиране, придобиване, организиране, каталогизиране, показване, съхраняване и поддържане на предмети, представляващи интерес за отделния колекционер. Колекциите се различават в голямо разнообразие, най-очевидно по естеството и обхвата на съдържащите се обекти, но също така и по предназначение, представяне и т.н. Обхватът на възможните теми за колекция е практически неограничен и колекционерите са реализирали огромен брой от тези възможности на практика, въпреки че някои са много по-популярни от други. За колекционирането няма възрастови ограничения. Колекционерите, които започват в началото на живота си, често променят целите си, когато остареят. Възникването на Интернет, като глобален форум за различни колекционери, позволи на изолираните ентусиасти да се намерят взаимно.

Колекционер се нарича човек, който събира еднородни предмети, формиращи колекция.

Търговски вериги използват често детската страст към трупане на символични съкровища, като предлагат колекции от фигурки или картички.

Предметите, обект на колекциониране, могат да бъдат антични (на поне 100 години) или по-съвременни. Думата vintage описва сравнително стари колекционерски предмети, които все още не са антики.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Колекциониране на предмети[редактиране | редактиране на кода]

Науките, изучаващи предмети от различно естество, генерират и съответния колекционерски интерес. Сред най-популярните са[1]:

Колекционират се още: редки книжни издания, автографи, салфетки, чинии, часовници, автомобили, картини, скулптори, живи (напр. екзотични рибки в аквариум; зоологически колекции) и препарирани животни, птичи яйца, минерали и др.

Спортни постижения[редактиране | редактиране на кода]

Шапки върху леда на Verizon Center след хеттрика на Алекс Овечкин, 7 февруари 2010 г.

В тениса понятието „Голям шлем“ описва колекцията от купи за спечелените четири най-големи турнири за календарна година.

От 2010-те понятията във футбола quadruple, quintuple и sextuple (четворна, петорна и шесткратна победа в състезания/купи/първенства) се използват за означаване на спечелване на четири, пет и шест трофея в рамките на един сезон.[2][3][4][5][6][7] В различни спортове се използват и термините дабъл и требъл (на руски „златен хеттрик“). Хеттрик във футбола е термин, който означава отбелязването на три гола от един играч в рамките на един мач.

Трипъл-дабъл е постижение в баскетбола, при което един баскетболист успява да постигне в един мач в три от петте лични статистически категории (точки, борби, асистенции, откраднати топки и блокирани стрелби) 10 или повече единици.

Колекциониране на преживявания[редактиране | редактиране на кода]

Колекционирането може да се използва и в преносен смисъл, където например американският мултимилионер Стив Фосет се сочи като колекционер на преживявания, докато събира рекорди. Фосет успява да счупи световни рекорди като пилот, ветроходец и екстремен спортист, но го погубва полет с балон.[8]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Видове колекционерство
  2. Ferguson cools talk of quintuple // BBC Sport. 2 March 2009. Посетен на 20 December 2011.
  3. The meaning of the word „Quadruple“ in English // Meaningof. Посетен на 16 December 2011.
  4. Extended Definition: Quadruple // Websters Online Dictionary. Посетен на 16 December 2011.
  5. Top ten successful seasons. Sky Sports, 26 March 2009. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 May 2012.
  6. FIFA.com What is your favourite football memory of 2010? // FIFA. Посетен на 19 December 2011.
  7. Kings, queens and a young prince // FIFA, 23 December 2009. Посетен на 12 March 2010.
  8. Колекциониране на преживявания
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Collecting в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​