Колекционерство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Колекция от „Лешникотрошачката
Албум за колекциониране на пощенски марки
Колекция от животински трофеи

Колекционерството е вид хоби, изразяващо се в събиране на специфични предмети, представляващи интерес за събиращия ги.

Същност[редактиране | редактиране на кода]

Колекционерството включва търсене, локализиране, придобиване, организиране, каталогизиране, показване, съхраняване и поддържане на предмети, представляващи интерес за отделния колекционер. Колекциите се различават в голямо разнообразие, най-очевидно по естеството и обхвата на съдържащите се обекти, но също така и по предназначение, представяне и т.н. Обхватът на възможните теми за колекция е практически неограничен и колекционерите са реализирали огромен брой от тези възможности на практика, въпреки че някои са много по-популярни от други. За колекционирането няма възрастови ограничения. Колекционерите, които започват в началото на живота си, често променят целите си, когато остареят. Възникването на Интернет, като глобален форум за различни колекционери, позволи на изолираните ентусиасти да се намерят взаимно.

Колекционер се нарича човек, който събира еднородни предмети, животински и растителни видове и други.

Търговски вериги използват често детската страст към трупане на символични съкровища, като предлагат колекции от фигурки или картички.

Предметите, обект на колекциониране, могат да бъдат антични (на поне 100 години) или по-съвременни. Думата vintage описва сравнително стари колекционерски предмети, които все още не са антики.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Колекциониране на предмети[редактиране | редактиране на кода]

Науките, изучаващи предмети от различно естество, генерират и съответния колекционерски интерес. Сред най-популярните са:

Колекционират се още: редки книжни издания, автографи, кутийки от цигари, салфетки, чинии, часовници, автомобили, картини, скулптори, живи и препарирани животни и др.

В тениса понятието „Голям шлем“ описва колекцията от купи за спечелените четири най-големи турнири за календарна година.

Колекциониране на преживявания[редактиране | редактиране на кода]

Колекционирането може да се използва и в преносен смисъл, където например американският мултимилионер Стив Фосет се сочи като колекционер на преживявания, докато събира рекорди, един от които му коства живота. Фосет успява да счупи световни рекорди като пилот, ветроходец, екстремен спортист, но го погубва полет с балон.[1]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Collecting“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.