Колекция на Филипи

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Дитер Филипи и първият експонат от колекцията му: четвъртита шапка на католически свещеник (бирета), изработена от червено моаре
Избрани експонати от колекцията на Филиппи
Златен шнур за нагръден кръст, който се носи от Папата на Римокатолическата църква

Колекцията на Филипи представлява колекция от духовнически, религиозни и църковни шапки.

Колекцията на Филипи[редактиране | редактиране на кода]

Колекцията на Филипи представлява частна колекция от шапки, събрана от предприемача Дитер Филипи, генерален директор на телекомуникационна компания със седалище в Киркел, провинция Саарланд, Германия.

Колекцията на Филипи се състои от повече от 500 шапки, ползвани от духовни лица и свещеници, принадлежащи към различни религии и духовни общности като Християнство, Ислям, Юдаизъм, Каодаизъм, Шинтоизъм, Будизъм, Сикхизъм, Автокефални църкви, Суфизъм, Анабаптизъм и други.

Също така, колекцията съдържа повече от 100 предмета и аксесоара, ползвани от духовните лица като допълнение към църковното и литургическото им облекло, при официални служби и в ежедневието. Сред тях има екземпляри като обувки на Папата, папски ръкавици, палиуми, нагръдни кръстове, епископски пръстени, папски порцеланови изделия, пояси за католически раса, кардиналски шалчета и други.

Освен по-горе изброените предмети, в колекцията са включени и 52 шнура (плетени от ламени конци, с пискюл), ползвани от католическите свещеници като верижки за нагръдни кръстове. Някои от тези експонати са продукт на трудоемкия процес на ръчна изработка, известен като „Позумент“. В Римокатолическата църква папата, кардиналите и епископите ползват тези шнурове като верижки за окачване и носене на нагръдните кръстове по време на официални церемонии и в ежедневието.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Към момента, колекцията не е изложена за разглеждане от широката публика. Възможност за разглеждане от заинтересовани лица се предоставя след предварителна уговорка по телефона. Колекцията понастоящем се съхранява в Киркел (област Заарланд, Германия).

Понятие и Предназначение[редактиране | редактиране на кода]

Първоначално, шапката се ползва като допълнение към облеклото и с основно предназначение да защитава от студ, слънце и др. външни влияния. С течение на времето, шапката придобива и допълнителната функция да определя човека, който я носи: например шапката може да свидетелства за произхода, статута, професията, принадлежността на собственика си към определена общност, както и за положението му в йерархията в обществото. Освен това и не на последно място, шапките придобиват и декоративна функция.

Шапките за духовни и църковни лица са само една малка част от богатия набор от шапки, които са съществували по различно време на различни места по света, ползвани по различен повод и с определено предназначение. За тези, които са запознати детайлно с модела, вложеното значение и смисъла на употребата на определен вид шапки, е възможно да определят принадлежността и статута на лицето, в зависимост от шапката, която ползва. Като допълнение, някои видове шапки придобиват основното предназначение да служат за украса към облеклото, тъй като са изработени от скъпи, ценни и рядко срещани материали. В днешно време, защитната функция на шапката вече не се счита да е от особена важност.

Изложби[редактиране | редактиране на кода]

  • от октомври 2010 до юли 2011, Германски музей по хигиена, Дрезден: малка част подбрани експонати от колекцията на Филипи е изложена за разглеждане като част от изложбата „Силата на религията“;
  • от март 2011 до април 2011, Централен офис на Спестовната банка, Саарбрюкен.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]