Релсов път

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Коловоз)
Съвременен релсов път.

Релсовият път в железопътния транспорт се състои от две успоредни релси, скрепителни стоманени елементи, подрелсови дървени или каучукови подложки, дървени или железни, или стоманобетонни, или полимерни траверси. По българския държавен стандарт разстоянието между тях е или 1435 mm, или 760 mm, в испанските и Португалия е 1668 mm. Съществуват теснолинейни по-малки от 1435 mm междурелсия, или по-големи от 1435 mm междурелсия, в България в жп линия 125 km Септември - Добринище е с междурелсие 760 mm. Междурелсие 600 mm е ползвано в България до 1960 година, с такова понастоящем е или в общинска детска атракционна железница в град Кърджали и в град Пловдив, или в подземните миннодобивни тунели. По релсов път се движат най-често влакове, трамваи, кранове и др.

Релсовият път е свързан с механични съоръжения за отклонение на жп превозно средство към съседен коловоз – жп стрелки, задвижвани (не)дистанционно. Релсовият път е монтиран или на траверси положени или на баластова призма, или на стоманобетонна основа .

Предназначение[редактиране | редактиране на кода]

Релсовият път е инженерно съоръжение, предназначено да преминават по него возила, превозващи пътници и товари с определена скорост. От състоянието на пътя зависи сигурното и непрекъснатото движение на возилата. Контактната адхезионна повърхност между жп колело и релсовия път е много малка (с размер приблизително колкото по-широката страна на неползвани: гумичка за триене или дъвка за дъвчене), което позволява превозът на повече товари с по-малко енергия. Това предимство обаче често води до проблеми със спирачния път (основно при по-старите двуосни жп вагони, примерно несъоръжени с пневматична влакова спирачка, съоръжени с ръчна спирачка, теглени от парен локомотив).

Релсовият път в гарите е разпределен на различни успоредни релсови пътища наречени коловози, които позволяват безопасно прикачане на пътници и товари а също и изчакване или разминаване на други влакове, когато релсовият път до следващата гара е еднопосочен.

Коловоз на път без трайна настилка

Коловоз също се нарича и оставеният отпечатък от колелата на транспортно средство върху път без трайна настилка или в местност без очертания за път.

Понякога както във Франция, релсовият път се конструира само в една права с R=0/0 т.е. без наклон или така наречените монорелсови пътища.

Видове строене[редактиране | редактиране на кода]

Релсовият път се дели на долно и горно строене.

Долно строене[редактиране | редактиране на кода]

При долното строене формата и размерите на изкопите, насипите и земното платно съответстват на типови напречни профили и норми, регламентирани с наредбата за проектирането и строителството на жп. линии, гари и др. обекти от железопътната инфраструктура. Всички мостове се категоризират според тяхната носимоспособност.

Горно строене[редактиране | редактиране на кода]

Стандартни междурелсия:

Сечение на жп релса.
  • за нормални линии – 1435 mm;
  • фериботен комплекс Варна – 1520 mm;
  • теснопътни – 760 mm.

Допускат се следните отклонения:

  • до 100 km/h: от -4 до +13 mm;
  • от 100 до 120 km/h: от -4 до +8 mm;
  • от 120 до 140 km/h: от -4 до +5 mm;
  • от 140 до 160 km/h: от -4 до +4 mm.

Релсова електрическа верига[редактиране | редактиране на кода]

Сигнализация използваща релсовия път.

При наставните електрифицирани жп линии и в зоните на стрелки е задължителна електрическата връзка между секциите. Тази връзка осигурява обратен път на тока от жп релси по които се движат жп колооси до тяговата подстанция. Електрически вериги с понижено напрежение по изолирани жп секции позволяват автоматично отчитане на местоположението на влаковете и броят на колоосите. Това играе важна роля в сигнализацията и безопасността на движение.