Телепа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Колония булгара)
Направо към: навигация, търсене
Телепа
Colonia Bulgară
— село —
Telepa.JPG
Relief Map of Romania.png
46.0997° с. ш. 20.4134° и. д.
Телепа
Страна Флаг на Румъния Румъния
Окръг Тимиш
Община Стар Бешенов
Население (2002) 34 души
Основаване 1845 г.

Телепа (банатски български: Telepa, на румънски: Colonia Bulgară, на немски: Bulgarische Kolonie, на унгарски: Bulgartelep) е село в Община Стар Бешенов, Окръг Тимиш, Банат, Румъния. Селото е най-западната точка на Румъния, тъй като е разположено на границата с Унгария и Сърбия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Колония булгара е основана в началото на 1845 година от банатски български католици, дошли от близкото българското село Стар Бешенов. Първоначално селото се е наричало Телеп, което в превод от унгарски означава поселение. Причините да се установят тук са две — от една страна, собствениците на земята, които били унгарци, имали нужда от работна ръка за тютюновите си полета, а от друга – българската традиция повелява първият наследник да наследява цялото имущество. Така, семействата с повече наследници се ориентирали към придобиването на нова собственост.

През 1852 година е построен католически параклис, а сегашната църква - през 1912 година. Училището в селото е изградено през 1904 година. До присъединяването на Банат към Румъния, унгарската администрация наричала селото Bolgartelep, което в превод означава Българската колония, което име по-късно е приспособено на румънски. Интересно е да се отбележи, че и до ден днешен банатската българска общност продължава да нарича селото с първоначалното му име Телеп. Пак през същия период, тук започват да се установяват все повече унгарци, а и известен, но по-малък, брой германци. Към края на времевия отсек между двете световни войни, броят на българите е съвсем малко повече от този на унгарците. След Втората световна война, унгарците дори стават мнозинство от населението в селото. Оттогава обаче населението на Колония булгара стремглаво намалява.

Население[редактиране | редактиране на кода]

През 1910 година Колония булгара има население от 714 българи. През 1930 населението на селото вече наброява 830 жители, от които 353 българи, 228 унгарци, 123 германци, 13 румънци и 3-ма цигани.

Според преброяването от 2002 година Колония булгара има 34 жители, от които само 2-ма българи. Според статистиката мнозинството от населението на селото са румънци - 17 души, а след това са унгарците - 10 души. Като цяло статистиката отчита рязък спад в броя на жителите на Колония булгара. Същевременно, българската общност - основополагащият елемент, основал селището и живущ там в продължение на повече от 150 години, понастоящем не съществува.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]