Колумбийска тетра

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Колумбийска тетра
Hyphessobrycon colombianus.jpg
Природозащитен статут
Недостатъчно данни
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Actinopterygii Лъчеперки
разред: Characiformes Харацидоподобни
семейство: Characidae Харациди
род: Hyphessobrycon
вид: Hyphessobrycon
columbianus
Колумбийска
тетра
Научно наименование
Уикивидове Hyphessobrycon columbianus
?, 2002[1][2]
колумбийска тетра в Общомедия

Колумбийската тетра (Hyphessobrycon columbianus) е вид сладководна риба от род Hyphessobrycon, семейство Харациди, която естествено обитава отточната система на река Аканди в северозападната част на Колумбия. Местообитанията ѝ са бавноподвижни притоци и заливчета.

Физическо описание[редактиране | редактиране на кода]

На обща дължина достига до около 6,5 cm и има сребристосив цвят. Над латералната линия люспите имат тюркоазено син оттенък с нарастваща наситеност, който става ясно изразена ивица, минаваща през гърба на рибата. Перките са преобладаващо пурпурно червени, но цветът им избледнява, докато рибата е в покой. Аналната перка обикновено е покрая с черно, а гръбната и опашната перки имат белезникави петънца.

Видът прилича на Hyphessobrycon ecuadorensis, обитаващ водите на западен Еквадор и двата вида като цяло са били бъркани преди официалното описание на вида H. columbianus през 2002 година.

Като аквариумен вид[редактиране | редактиране на кода]

Колумбийската тетра като цяло е дръзка, адаптираща се риба с продължителност на живота до около 3-5 години. Храни се с типична храна за аквариумни рибки като пелети, замразени и сушени храни, дребна жива храна. Видът предпочита вода с неутрална или леко повишена киселинност, с температура около 24-26°C. Въпреки че са известни с това, че тормозят другите аквариумни риби, вероятността за това чувствително спада, ако се отглеждат в група от шест или повече. Колумбийската тетра се размножава по подобен начин като другите тетри от рода.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Hyphessobrycon columbianus“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  
  1. внесено от: Уикипедия на немски език
  2. указано в: Обединена система за таксономична информация, дата на публикуване: 15 септември 2004, дата на проверка: 19 септември 2013