Комагена

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Комагена
Կոմմագենէ
Сатрапство,
Страна-клиент
163 пр.н.е – 72 г.
Komagen135.jpg
Континент Азия
Столица Самосата
Официален език
Форма на управление
История Античност, Елинизъм
Предшественик
Софена Софена
Наследник
Сирия (провинция) Сирия (провинция)
Днес част от Флаг на Сирия Сирия
Флаг на Турция Турция
Комагена
Կոմմագենէ
в Общомедия

Комагена (на старогръцки: Kομμαγηνή; на арменски: Կոմմագենէ) е историко-географска област в древна Сирия, традиционно населена с етнически арменци. Районът се развива политически като персийско сатрапство, а по-късно става една от провинциите на Римската империя. Главен град е Самосата на река Ефрат, родно място на писателя Лукиан. Комагена е земеделска провинция, произвеждаща плодове и растително масло, но постепенно е разорена от честите набези на партите, римската колонизация и изсичането на горите, довело до ерозия на почвите.

Неголямото Комагенско царство със столица в Самосата се отделя от държавата на Селевкидите през 163 пр.н.е.. Комагенските царе от управляващата династия са с ирански произход и се смятат за наследници Дарий I, имайки тесни роднински връзки с династията на Селевкидите. Историята на Комагенското царство не е отбелязана с особено значими събития. Царете на Комагена успяват да опазят в продължение на 2 века своята независимост. След смъртта на Антиох III Комагенски Комагена е присъединена към римската провинция Сирия.

Скоро след това римския император Калигула през 38 г. отново възстановява на Комагенския престол Антиох IV Комагенски, който скоро сам и сваля. През 46 г. император Клавдий отново поставя Антиох на престола. През 72 г. император Веспасиан окончателно присъединява земите на Комагена към римската империя. Нейната бивша столица Самосата е преименувана от римляните и започва да се нарича Флавия. Съхранен исторически паметник е гробницата на цар Антиох в Немрут.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]