Кометата идва

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кометата идва
Kometen Kommer
Автор Туве Янсон
Първо издание 1946 г.
Оригинален език шведски език
Жанр детска литература

Преводач Анелия Петрунова
ISBN ISBN 978-954-527-463-3

„Кометата идва“ (оригинално заглавие “Kometen Kommer”) е втората книга от поредицата за муминтролите на финландската детска писателка Туве Янсон. Публикувана е през 1946 година. Съществува една по-малко позната встъпителна част, излязла през 1945 година под заглавие „Мумините и голямото наводнение“, но тъй като Долината на мумините и някои от основните персонажи като Снусмумрик и госпожица Снорк, са въведени в „Кометата идва“, често се смята, че тя е първата книга в поредицата.

На български език книгата излиза първи път през 2009 година в превод на Анелия Петрунова, с оригиналните илюстрации на авторката.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Лятото настъпва. Муминската долина е потънала в зеленина, а Муминтрол и животинчето Сниф откриват, че наблизо си имат цяло море и тайна пещера в добавка. После излиза буря и принуждава Мускусния плъх да търси подслон в синята муминска къща. А след бурята всичко става сиво - къщата, реката, дърветата, и в небето се появява малка червена точка. Муминтрол и Сниф решават да отидат до Обсерваторията в Самотните планини и да видят с очите си каква е тази точка. По пътя срещат Снусмумрик, който притежава хармоничка, зелена шапка и стара лула и няма нужда от нищо друго на света, защото може да има всичко, което вижда и което го радва, в главата си. Червената точка в небето става все по-голяма и след посещението в Обсерваторията придобива име – комета, която при това се е насочила точно към Муминската долина. После приятелите срещат брата и сестрата Снорк и цялата дружина потегля бързо към долината, за да предупредят мама Муминка и татко Мумин за опасността. Бегълците намират спасение в пещерата на Сниф, а пътьом се чудят колко ли самотна се чувства кометата, щом всички се страхуват от нея.