Кометата идва

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кометата идва
Kometen Kommer
АвторТуве Янсон
Първо издание1946 г.
Оригинален езикшведски език
Жанрдетска литература

ПреводачАнелия Петрунова
ISBNISBN 978-954-527-463-3

„Кометата идва“ (на шведски: Kometen Kommer) е втората книга от поредицата за муминтролите на финландската детска писателка Туве Янсон. Публикувана е през 1946 година. Съществува една по-малко позната встъпителна част, излязла през 1945 година под заглавие „Мумините и голямото наводнение“, но тъй като Долината на мумините и някои от основните персонажи като Снусмумрик и госпожица Снорк, са въведени в „Кометата идва“, често се смята, че тя е първата книга в поредицата.

На български език книгата излиза първи път през 2009 година в превод на Анелия Петрунова, с оригиналните илюстрации на авторката.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Лятото настъпва. Муминската долина е потънала в зеленина, а Муминтрол и животинчето Сниф откриват, че наблизо си имат цяло море и тайна пещера в добавка. После излиза буря и принуждава Мускусния плъх да търси подслон в синята муминска къща. А след бурята всичко става сиво – къщата, реката, дърветата, и в небето се появява малка червена точка. Муминтрол и Сниф решават да отидат до Обсерваторията в Самотните планини и да видят с очите си каква е тази точка. По пътя срещат Снусмумрик, който притежава хармоничка, зелена шапка и стара лула и няма нужда от нищо друго на света, защото може да има всичко, което вижда и което го радва, в главата си. Червената точка в небето става все по-голяма и след посещението в Обсерваторията придобива име – комета, която при това се е насочила точно към Муминската долина. После приятелите срещат брата и сестрата Снорк и цялата дружина потегля бързо към долината, за да предупредят мама Муминка и татко Мумин за опасността. Бегълците намират спасение в пещерата на Сниф, а пътьом се чудят колко ли самотна се чувства кометата, щом всички се страхуват от нея.