Коминочистач

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Съвременен коминочистач кавказец

Коминочистачът е човек, който почиства комини от пепелта и саждите. Коминът използва разликата в налягането, причинена от горещата колона газ, за да създаде тяга и да изтегли въздуха от горещите въглища или дърва, което позволява продължително горене. Комините могат да бъдат прави или да съдържат много промени в посоката. По време на нормална работа слой от креозот се натрупва от вътрешната страна на комина, ограничавайки потока. Креозотът също може да се запали, като запали комина и сградата. Коминът трябва да бъде пометен, за да се отстранят саждите.

Почистването се извършва от майстора коминочистач. Професията изисква известна сръчност и носи рискове за здравето.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Майстор коминочистач (вдясно) и неговия чирак, известен като spazzacamino, в Италия в края на 19 век
В Париж на децата чираци често се възлага задачата да предават писма

С увеличаването на градското население в епохата на индустриализацията, броят на къщите с комини нараства бързо и професията коминочистач става много търсена.

Сградите стават по-високи от преди и новите комини са групирани заедно.[2] Маршрутите на димоотводите от отделни решетки могат да включват два или повече прави ъгъла и хоризонтални ъглови и вертикални участъци. Димоотводите са стеснени, за да се създаде по-добра тяга, 36 на 23 см е общ стандарт. Чираците деца се ползват за недостъпните за възрастен части на комините. Бъкингамският дворец има един димоотвод с 15 ъгъла, като димоотводът се стесняваше 23 на 23 см.[3] Коминочистачът е сред по-трудните, опасни и нископлащани професии от епохата и следователно бива осмиван в стихове, балади и пантомими.

Първият механичен коминочистач е изобретен от Джордж Смарт през 1803 г., но е бил отказан във Великобритания и САЩ. Джоузеф Глас пуска на пазара подобрена машина за почистване през 1828 г.; той се приписва като изобретател на съвременната коминочистаческа четка.[4] В северната част на САЩ белите се отказват от търговията и наемат чернокожи момчета от Юга.[5]

Черен Петър[редактиране | редактиране на кода]

Черен Петър“ е една от най-разпространените детски игри с карти, произлизаща от Германия. Една от нейните карти е с образа на коминочистач (не и в българския вариант), а според условията за игра загубилият играта е длъжен да нацапа страните на лицето си със сажди, за да заприлича на Черен Петър – коминочистач.

Поверие[редактиране | редактиране на кода]

След като през 1875 г. най-накрая влиза в сила регулация във Великобритания, а в началото на века и в САЩ, професията се романтизира в популярните медии.

Според поверието, носи късмет да докоснеш коминочистач, особено на Нова година и на сватби. Коминочистачът е символ, носещ късмет.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Green, Kathleen. You're a What? Chimney Sweep. // Occupational Outlook Quarterly 54 (2). 2010-00-00. с. 30 – 31.
  2. Strange 1982, с. 7
  3. Strange 1982, с. 64
  4. Strange 1982, с. xiii
  5. Strange 1982, с. 90