Компютърно-базирано оценяване

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Компютърно-базирано оценяване (на английски: Computer-based assessment ) Този термин описва всяко оценяване на постигнатите знания, което се управлява от компютър.

Компютърно базираното оценяване (КБО) се разглежда обикновено като форма на оценяване, при което задачите за обучаемите и последващото оценяване на тяхното изпълнение се предоставят от компютър. Или казано с други думи това е оценяване, при което извършващите наблюдението и анализа на резултатите на изпитваните и оценяваните са разделени в пространството и/или във времето. При КБО извършването на оценяването на отговорите, дадени от изпитваните, задължително се извършва от компютърна система.

Компютрите предоставят огромни възможности за събиране и управляване на големите количества данни от оценяването. Основната цел на внедряването на компютрите в процеса на оценяване е да се развият задачи, които да предоставят повече информация за мисловния процес, задачи които са трудно постижими със стандартните тестове, като например тестовете с въпроси от тип многовариантен избор (multiple-choice).

КБО притежава всички характеристики и изпълнява същите роли като стандартното оценяване, но наред с това има и много предимства.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]