Комуникационни изследвания

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Комуникационни изследвания е академична област, което изследва процеса на човешка комуникация, обикновено определян като споделяне на символи с цел създаването на значение. Дисциплината обхваща множество теми, от разговорите лице в лице до медийните съобщения и предавания като телевизионните предавания. Комуникационните изследвания също така изучават как съобщенията се интерпретират от политическите, културните, икономическите, семиотичните, херменевтичните и в социалните измерения на техния контекст.

Други наименования

Комуникациите като дисциплина са институционализирани под различни имена в различните университети, включително комуникации, комуникационни изследвания, „речева комуникация“, „реторика“, „комуникационни науки“, „медийни изследвания“, „комуникационни изкуства“, „масова комуникация“, „медийна екология“ и „комуникация и медийна наука“. Учебната програма варира съществено според фокуса, избран от университета и преподавателския колектив.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Communication studies“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.