Комуникационни изследвания

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Комуникационни изследвания е академична област, което изследва процеса на човешка комуникация, обикновено определян като споделяне на символи с цел създаването на значение. Дисциплината обхваща множество теми, от разговорите лице в лице до медийните съобщения и предавания като телевизионните предавания. Комуникационните изследвания също така изучават как съобщенията се интерпретират от политическите, културните, икономическите, семиотичните, херменевтичните и в социалните измерения на техния контекст.

Други наименования

Комуникациите като дисциплина са институционализирани под различни имена в различните университети, включително комуникации, комуникационни изследвания, "речева комуникация", "реторика", "комуникационни науки", "медийни изследвания", "комуникационни изкуства", "масова комуникация", "медийна екология" и "комуникация и медийна наука". Учебната програма варира съществено според фокуса, избран от университета и преподавателския колектив.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Communication studies“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.