Конгрес на украинците в Канада

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Конгрес на украинците в Канада
Конґрес українців Канади
Ukrainian Canadian Congress
Информация
АкронимиКУК
Типорганизация
Основана1940 г.;
преди 84 години
 (1940)
СедалищеУинипег,  Канада
Езицианглийски, украински
Сайтucc.ca

Конгресът на украинците на Канадаакроним: КУК, до 1989 г. – Комитет на украинците на Канада; на украински: Конґрес українців Канади, на английски: Ukrainian Canadian Congress) е обществен представителен съвет, който обединява 33 украински организации и филиали на украинците в Канада.

Седалището му е разположено в провинция Уинипег. Украинският канадски конгрес има шест провинциални съвета (Онтарио, Манитоба, Саскачеван, Алберта, Британска Колумбия и Квебек), 34 структури в различни градове (от Монреал до Ванкувър) и редица отделни комитети.

История[редактиране | редактиране на кода]

Създаден е на първото заседание на Комитета на украинците на Канада (КУК), проведен на 7 и 8 ноември 1940 г. в Уинипег, от:

Първият ръководител на организацията е Васил Кушнир.

След Втората световна война Конгресът създава Фонд за подпомагане на украинците в Канада и Украинско централно бюро за помощ в Лондон и подкрепя украинските бежанци в Европа.

Конгресът на украинците на Канада улеснява организирането на преподаване на украински език в канадските училища и университети и изиграва значителна роля в създаването на Световния конгрес на украинците през 1967 г.

През 1940-те и 1980-те години дейността на комитета е насочена към обединяване на усилията на украинците в Канада за подпомагане на украинския народ в борбата за независимост, запазване на етническата и духовна идентичност на емиграцията. През втората половина на XX век събитията на комитета за честване на национални празници, исторически дати от живота на украинския народ (Ден на украинската държавност и единство, 50-ата годишнина от Глодомора от 1932-1933 г. в Съветския съюз и др.) стават традиционни протести срещу политиката на русификация на Украйна, срещу преследването на участниците в дисидентски (опозиционни) движения от 1960-1980-те години в Украинска СССР.

От обявяването на независимост на Украйна той помага и сътрудничи с нейните организации и институции.

Ръководители[редактиране | редактиране на кода]

През март 2014 г. Павло Грод е включен в списъка със санкции от Русия срещу канадски служители в отговор на санкциите, наложени от Канада на Русия.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Russia releases 13-people sanctions list in response to Canada's move Архив на оригинала от 2014-08-11 в Wayback Machine., Voice of Russia, March 24, 2014 (retrieved on August 4, 2014).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]