Конзола

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Конзола.

Конзола (на френски: console) или също подпора, корбел (на английски: corbel) в архитектурата обозначава носещ елемент, представляващ издатина на стена, имащ конструктивно и декоративно значение.[1] Обикновено конзолата служи като поддържащ елемент, върху който се поставят други компоненти, като корнизи, ребра на сводове, дъги, арки, фигури, колони, пиластри, балкони, еркери, греди, плочи или фермови конструкции. Конзолата е закрепена неподвижно (запъната) само в единия си край, а другият е свободен. Тя предава напречното натоварване, предизвиквайки в опората въртящ момент и сила на срязване. Конзолата е статически определима конструкция.

Разнообразни примери от различни стилове. Тези на първия ред са неокласическа архитектура, последващите са Готическа архитектура, а на последния ред са ар нуво

Конзолите се използват широко в строителството, например при балкони, кули, комини и други. Особено по исторически сгради конзолите са били използвани чисто като елемент от дизайна.

Конзоли в архитектурата[редактиране | редактиране на кода]

Конзолите в архитектурата често са елемент на дизайна в допълнение към функцията им като поддържащ елемент. Като правило те са изработени от самороден камък или зидария. В доста редки случаи те могат да бъдат изработени и от дърво или метал, а като декоративна работа също от изпечена глина, гипс и др.

Конзолите често са украсени с орнаменти или фигури. В романската архитектура често им се придават човешки гримаси, неприлични жестове и т. н., които от една страна могат да имат предпазващо от демони и беди (апотропеично) значение, но от друга страна могат да се разбират и като дролерия или закачка от страна на занаятчиите спрямо стопанина на строежа. От късния ренесанс нататък те често са проектирани като волути.

Конзоли в конструкционното инженерство[редактиране | редактиране на кода]

Рамкова конструкция, в която дясната част на хоризонталния елемент работи като конзола

Конзолите се използват като носещи елементи по-специално във високото (надземно) строителство, в строежа на промишлени халета на фабрики, както и в инженерни конструкции, за да се отведат умишлено тежести в посока на подпорите или стените. Типични приложения за конзоли са например опора за релси на мостови кранове в халета и свързването на готови бетонни части.

В някои случаи конзолите са проектирани като конзолни греди, които също могат да бъдат направени от дърво, но се използват най-вече стомана и стоманобетон.

Конзоли в домакинската техника[редактиране | редактиране на кода]

Конзолите се използват в домакинската техника, например за поддържане на тръби, кабели, устройства или машини от всякакъв вид; по-специално те са хоризонтални носещи елементи, които от едната си страна за закачени на друг вертикален елемент.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Чавдар Ченков – Архитектурно консултиране. Кратък архитектурен речник // Кратък архитектурен речник. Посетен на 06.12.2020.
  2. конзола // ibl.bas.bg. Институт за български език, 2023. Посетен на 2023-02-10.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Konsole (Bauwesen) в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​