Кони Конвърс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кони Конвърс
Connie Converse
американска музикантка
Родена
Елизабет Ийтън Конвърс
Починала
1974 г. (49 г.)

Работилакомпозитор, текстописец
Музикална кариера
Стилфолк музика
Инструментикитара, пиано, вокали
Активност1950 – 1961
ЛейбълSquirrel Thing Recordings
Семейство

Уебсайтwww.connieconverse.com

Кони Конвърс (на английски: Connie Converse) e американска музикантка, активна в Ню Йорк през 50-те години на миналия век. Работата ѝ е сред най-ранните известни записи на певци-текстописци.[1]

Конвърс напуска семейния дом през 1974 г. в търсене на нов живот и никога не е видяна отново. Музиката ѝ до голяма степен е неизвестна, докато не е пусната в радиопредаване през 2004 г. и издадена в албума How Sad, How Lovely през март 2009 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Конвърс е родена в Лакония, Ню Хампшър през 1924 г. Тя израства в Конкорд в строго семейство баптисти. Завършва гимназия в Конкорд, където спечелва осем академични награди[2], включително академична стипендия в Колеж Маунт Холоки в Масачузетс. След двегодишно следване, тя напуска колежа и се премества в Ню Йорк.[3]

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 50-те години на 20 век Конвърс работи в печатницата на академията в Ню Йорк. Първоначално живее в Гринуич Вилидж, но по-късно пребивава в района на Хелс Кичън. Започва да се нарича Кони, прякор, който получава в Ню Йорк. Започва да пише песни и да ги изпълнява пред приятели, носейки със себе си китара. През това време тя започва да пуши и пие, навици, които се противопоставят на нейното строго баптистко възпитание, нейните все още религиозни родители не приемат музикалната ѝ кариера, а нейният баща умира, без да е чул нито една от песните на Кони.

Единственото известно публично представяне на Конвърс е кратко телевизионно интервю през 1954 г. в The Morning Show на CBS. До 1961 г. (същата година, в която Боб Дилън се премества в Гринуич Вилидж), Конвърс е разочарована, опитвайки се да продаде музиката си в Ню Йорк. През същата година се премества в Ан Арбър, Мичиган, където брат ѝ Филип е професор по политология в Мичиганския университет. Работи като секретарка, а след това като писател и мениджър редактор на списанието Journal of Conflict Resolution през 1963 г.[4] След като се премества в Мидуест, Конвърс престава да пише нови песни.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Кони Конвърс е изключително потайна за личния си живот. Тя отговаря на въпросите за личния си живот с „да“ или „не“. Нейният брат Филип казва, че е възможно тя да е била лесбийка, въпреки че никога не е потвърждавала или отричала това. Нейният племенник, Тим Конвърс, твърди, че няма доказателства, че Кони някога е имала романтична връзка през целия си живот. Семейството ѝ също така отбелязва, че Кони е употребявала все повече и повече алкохол и цигари към последните си години, живееща в Мичиган.

Изчезване[редактиране | редактиране на кода]

През 1973 г. Конвърс е в тежка депресия. Офисите на The Journal of Conflict Resolution, който означава много за нея, се местят от Мичиган в Йейл, в края на 1972 г., след като са „продадени на търг“ без нейното знание. Нейните колеги и приятели събират пари, за да финансират шестмесечно пътуване до Англия за нея с надеждата да подобрят настроението ѝ, без никакъв успех. Майката на Кони настоява тя да отиде с нея на пътуване до Аляска, като тя отива насила. Нейното недоволство от пътуването изглежда допринася за решението ѝ да изчезне.

През 1974 г., тя си събира вещите и заминава със своя Volkswagen Beetle. Събитията в живота ѝ след нейното изчезване остават неизвестни. Няколко години след като Кони си тръгва, някой казва на Филип, че е видял в телефонен указател името „Елизабет Конвърс“ или в Канзас, или в Оклахома, но той никога не е проучва това. Около 10 години след като тя изчезва, семейството наема частен детектив с надеждата да я намери. Детективът обаче казва на семейството, че дори и да я намери, е нейно право да изчезне и не може просто да я върне обратно. Оттогава семейството зачита нейното решение да си тръгне и престава да я търси. Филип подозира, че тя може да е извършила самоубийство - като например, да скочи с колата си в езеро, но истинската ѝ съдба остава неизвестна.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

  • How Sad, How Lovely (2009)
  • Connie's Piano Songs (2014)
  • How Sad, How Lovely (2015)

Публикации[редактиране | редактиране на кода]

  • Converse, Elizabeth, A Posteditorial, Journal of Conflict Resolution 16 (1972), 617-619.
  • Converse, Elizabeth, "The War of All against All: A review of The Journal of Conflict Resolution, 1957-1968", Journal of Conflict Resolution 12 (1968), 471-532.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ian Youngs. Connie Converse: The mystery of the original singer-songwriter // BBC News, 1 октомври 2014. Посетен на 1 октомври 2014.
  2. Vigil, Delfin. The musical mystery of Connie Converse // SFGate. 8 март 2009. Посетен на 9 август 2015.
  3. Jefferson, Cord. The Story of Connie Converse // The Awl, 3 август 2010. Посетен на 1 юни 2013.
  4. Converse, Elizabeth. The War of All against All: A Review of The Journal of Conflict Resolution, 1957-1968 // The Journal of Conflict Resolution 12 (4). 1 януари 1968. с. 471–532.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Connie Converse в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​