Кони Планк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кони Планк
Conny Plank
немски музикален продуцент
Роден
Починал
Кьолн, Германия
Предприемаческа дейност
Работил вИ Ем Ай, Върджин Рекърдс, Ариола

Уебсайт

Конрад „Кони“ Планк (често изписван като Планк) (3 май 1940 г. - 18 декември, 1987 година) е немски музикален продуцент и музикант.

Той е роден в Хюченхаузен. Творчеството му като тонрежисьор и продуцент подпомага оформянето на някои от най-важните и иновативни записи на следвоенната европейска популярна музика, която обхваща широк спектър от жанрове, включително прогресивна музика, авангард и електронна музика. Планк е толкова отговорен, колкото и всеки друг, за определянето на широк жанр сега известна като краутрок и е обединяващата връзка между повечето от различните продуценти. Неговата работа също силно повлиява на студио продуценти и технически инженери в световен мащаб.

Планк също има бележита кариера като музикант, свири на китара и клавишни в албумите на „Гуру Гуру“, „Клъстер“ и „Ос Мънди“. Той сътрудничи и с Дитер Мьобиус между 1979 и 1986 г. Работи още с известни групи, като „Скорпиънс“ за Lonesome Crow от 1972, „Юритмикс“ за In the Garden 1981, Михаел Шенкер за The Michael Schenker Story Live 1997 и други.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Кони Планк в allmusic от Андрю Келман