Конникът без глава

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Конникът без глава
The Headless Horseman
The Headless Horseman.jpg
Автор Майн Рид
Първо издание 1865 г.
САЩ
Издателство London: Chapman and Hall; vol I
Оригинален език английски
Жанр приключенски роман
ISBN ISBN 0548265313

Конникът без глава (на английски: The Headless Horseman, or A Strange Tale of Texas) е роман на писателя Майн Рид, написан през 1865 година, базиран на южнотексаска легенда [1] и на преживяванията и наблюденията на самия автор по време на престоя му в Съединените щати.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Действието в „Конникът без глава“ се развива през 50-те години на ХІХ век в щата Тексас. Богатият плантатор Удли Пойндекстър се преселва със семейството си от Луизиана в своя нов тексаски дом - Каза дел Корво. По пътя към плантацията, докато пресича изгорялата прерия, семейството се запознава с ирландския ловец на мустанги Морис Джерълд, който ги напътва как да пресекат прерията. Дъщерята на плантатора - Луиза Пойндекстър, се влюбва в младия ирландец. Това не остава незабелязано от капитан Касий Къхуун, племенник на плантатора и негов кредитор, който е влюбен и иска да се ожени за братовчедка си. Така се поставя началото на вражда между ирландеца и капитана. Капитан Къхуун решава да отстрани своя съперник в любовта и го предизвиква на дуел. Оказва се обаче, че е недооценил противника си и остава жив единствено благодарение на великодушието на ловеца на мустанги. Къхуун обаче не се отказва от плана си и възлага убийството на друг ловец на мустанги – мексиканеца Мигуел Диас, който също мрази ирландеца.

В това време оздравелият след дуела Морис Джерълд и Луиза Пойндекстър започват тайно да се срещат в градината на Каза дел Корво. При последната им среща те са разкрити от ревнивия капитан. Той подстрекава брата на Луиза – Хенри Пойндекстър, да се разправи с наглия ирландец, като се надява, че братът ще убие Морис Джерълд, за да защити честта на сестра си. Но след като изслушва сестра си, Хенри решава, че е обидил незаслужено ловеца на мустанги и тръгва след него, за да му се извини. След Хенри в тъмната прерия тръгва на кон и капитан Къхуун, като решава да се разправи веднъж завинаги със своя съперник в любовта.

На следващата заран Хенри не се появява за закуска и в имението и форта се организира отряд от плантатори и военни, които започват да го издирват в околността. По време на търсенето отрядът се натъква за първи път на страшно създание – Конник без глава. По това време Мигел Диас със своите съучастници, преоблечени като индианци, нападат хижата на Морис на брега на Аламо, за да го убият. Младият ирландец отсъства, а вместо него по пътя мексиканците срещат Конника без глава.

Ловецът Зебулон Стамп, приятел на ловеца на мустанги, и неговият слуга Фелим откриват Морис в прерията, където е прекарал няколко дни, нападан от койоти и ягуар, болен и с мозъчно сътресение. Те го отвеждат в дома му, където по-късно го открива отрядът, издирващ Хенри Пойндекстър. Намирайки в хижата наметалото и шапката на Хенри, регулаторите решават да линчуват Морис Джерълд. Пристигането на Зеб Стамп, който през това време е на лов в околността, осуетява плановете им, и ловецът на мустанги е отведен във форт Индж, за да бъде съден.

Зеб Стамп успява да отложи процеса с няколко дни и тръгва по следите, оставени в прерията. Така старият ловец открива кой е истинският убиец и какво представлява тайнственият Конник без глава. Пред съда Морис Джерълд дава показания, които карат много хора да променят мнението си за неговата вина. В това време в прерията се появява и Конникът без глава. Той е заловен от капитан Къхуун и доведен пред съда. Страшният ездач се оказва обезглавеният Хенри Пойндекстър. Показания пред съда дава и Зеб Стамп. По негово искане от трупа е изваден куршумът на убиеца, върху който са изрязани уличаващите инициали К. К. К. (капитан Касий Къхуун). Капитанът се впуска в бяг през прерията, но е заловен от Морис Джерълд. Касий Кухуун е изправен пред съда, където огорчен и озлобен, признава, че по погрешка е убил братовчед си, който е бил разменил дрехите и шапката си с ловеца на мустанги. След своето признание капитанът вади скрито оръжие и стреля в тялото на Морис Джерълд, след което се самоубива. За щастие успява само самоубийството. Морис е жив – куршумът е уцелил медальона, подарък от неговата любима. Ловецът на мустанги и красивата Луиза най-накрая намират своето щастие.

Край на разкриващата сюжета част.

Признание[редактиране | редактиране на кода]

„Конникът без глава“ е най-популярният роман на Майн Рид. Владимир Набоков си спомня „Конникът без глава“ като любим роман на детството си, поради който е успял да си представи „прерията, безкрайните пространства и небесния свод“.[2] На 11 години Набоков дори превежда „Конникът без глава“ във френска проза.[3]

Герои[редактиране | редактиране на кода]

 • Морис Джерълдловец на мустанги
 • Луиза Пойндекстър – красива креолка
 • Хенри Пойндекстър – брат на Луиза Пойндекстър
 • Капитан Касий Къхуун – бивш капитан от доброволчески полк, братовчед на Луиза и Хенри
 • Удли Пойндекстърплантатор, баща на Луиза и Хенри
 • Зебулон Стамп – ловец и следотърсач
 • Фелим О'Нийлслугата на Морис Джералд

Издания на български език[редактиране | редактиране на кода]

 • „Конникътъ безъ глава“, София, изд."Хемусъ", 1929 г., 215 с.
 • „Конникътъ безъ глава“, София, изд.„Ив. Коюмджиевъ“, 194- г., 190 с.
 • „Конникътъ безъ глава“, София, прев. Симеонъ Андреевъ, 1945 г.,191 с.
 • „Конникът без глава“, София, изд.„Ив. Коюмджиев“, 1947 г.,
 • „Конникът без глава“, София, изд."Народна младеж", библиотека "Приключения и научна фантастика" № 21, 1956 г., 584 с.
 • „Конникът без глава“, София, изд."Народна младеж", 1962 г., 512 с.
 • „Конникът без глава“, София, изд."Отечество", библиотека "Световна класика за деца и юноши", 1978 г., 624 с.
 • „Конникът без глава“, София, изд."Отечество", "Майн Рид:Избрани произведения в 6 тома", 6 том, 1981 г., 615 с.
 • „Конникът без глава“, София, изд."Отечество", библиотека "Избрани книги за деца и юноши", 1986 г., 552 с.
 • „Конникът без глава“, София, изд."Емас", библиотека "Вечните приключенски романи", 1998 г., 558 с.

Екранизации[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. He lost head; we got a tale. Kent Biffle. The Dallas Morning News. TEXAS; Pg. 35A; TEXANA. 22 юни 2003.
 2. CLASSICS ON CASSETTE:'SPEAK, MEMORY'. John Espey. Los Angeles Times Book Review; Page 8; Book Review Desk. 20 октомври 1991.
 3. Artist as Precocious Young Man. Rutherford A. Sunday Herald 30 декември 1990.
 4. El último mexicano (1960)
 5. Vsadnik bez golovy (1972)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]