Константин Балшич

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Константин Балшич
Деспот Константин с царските дъщери: Кера-Тамара, Кераца и Десислава. Миниатюра от Лондонското четвероевангелие.
Константин Балшич 
Починал: 1402 г.

Деспот Константин Балшич (? - 1402) е наследник на апанажа на царица Елена между Бояна и Дрин, т.е. на Зета - след нейната смърт.

Съименник и съвременник[редактиране | редактиране на кода]

Според българския изследовател Христо Матанов, често е бъркан (Лаоник Халкокондил и Юниус Рести) в по-късните хроники с Константин Драгаш.[1]

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Константин Балшич е син на Джурадж I Балшич и Теодора Срацимир (вероятно дъщеря на Кераца Петрица и сестра на Иван Александър, Елена Българска, Иван Комнин и крънския деспот Михаил, т.к. друга Теодора няма възможна и известна, а Пуркович доказа, че е невъзможно това да е Мария Теодора)[2]. След смъртта на леля си и баща си от 1378 година наследява апанажа. Сключва династичен брак с Елена Топия, дъщеря на Карло Топия, а сестра си Евдокия омъжва за флорентинския деспот на Янина Исав де Бунделмонти.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

След битката при Балши, Константин Балшич се признава за османски васал, като е признат по сватовска линия от турците за законен управител и на земите на Тома Прелюбович. Участва срещу Мирчо Стари в битката при Ровине заедно със съименика си Константин Драгаш, и е един от малцината васали (заедно със Стефан Лазаревич) на Баязид I, който успява да остане жив след боя. През 1394 година е назначен от османците за управител на Круя, т.к. съпругата му Елена Топия е наследник на владението на първия си съпруг Сергиан Марко Барбадиго.

През 1402, вероятно защото саботира участието си в битката при Ангора, е екзекутиран в Драч от османците.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  1. http://www.promacedonia.org/hm2/hm_3_3.html Христо Матанов,„Югозападните български земи през XIV век“
  2. http://12nosht.blogspot.bg/2008/03/blog-post_15.html Христо Матанов,„Децата и внуците на Деян и Доя“
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Konstantin Balšić“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.