Константин Вълканов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Константин Вълканов
български просветен деец

Роден
Починал

Образование Софийски университет
Семейство
Деца Александър Вълканов

Константин Стоянов Вълканов е български просветен деец от Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Константин Вълканов е роден в леринското село Песочница, тогава в Османската империя, днес Амохори, Гърция. Брат е на Христо Вълканов. Учи в Битоля. В 1890 година завършва Солунската българска гимназия с петия випуск.[1] Работи като учител в Одрин.

Арестуван е за революционна дейност от властите и след освобождението си емигрира в България. Завършва Историко-филологическия факултет на Софийския университет в София и е български учител в Битолската българска класическа гимназия, а по-късно в Разград, Пловдив и София. Владее латински, френски, немски, руски и гръцки език.

Ученици в Солунската българска гимназия 1888 - 1889 г. Първи ред: Христо Гюрков от Щип, Константин Вълканов от Песочница, Иван Васков от Велес, Стоян Неделчев от Мелнишко, Втори ред: Александър Маджаров от Охрид, Велко Думев от Воден, Вангел Калеичев от Владово, Димитър Ляпов от Бобища, Трайче Антов от Скопие, Филип Георгиев от Лерин, Георги Палашев от Велес, Трети ред: Авксенти Георгиев от Куманово, Михаил Кратовалиев от Скопие, Йордан Илиев от Велес, Димитър Михов Попов от Горни Порой, Наум Темчев от Загоричани, Апостол Тръпчев от Воден, Христо Занешев от Воден, Тръпче Димитров Шаламанов от Воден, Александър Параспуров от Щип, Димитър Тодоров от Велес

Сътрудничи на „Независима Македония“, „Македония“, „Илинден“, „Устрем“. Член-учредител е на Македонския научен институт.[2][3][4]

Вълканов е баща на професор Александър Вълканов.

Външни Препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Кандиларовъ, Георги Ст. Българскитѣ гимназии и основни училища въ Солунъ (по случай на 50-годишнината на солунскитѣ български гимназии). София, Македонски Наученъ Институтъ, печатница П. Глушковъ, 1930. с. 90.
  2. Членове-основатели на Македонския научен институт. // Македонски научен институт. Посетен на 10 октомври 2015.
  3. Алманах Македония, София, 1931, Македонският въпрос ІІ Легални организации, стр. 6.
  4. Куманов, Милен. „Македония. Кратък исторически справочник“, София, 1993, стр. 51, 246.
     Портал „Македония“         Портал „Македония