Константин Гершелман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Константин Гершелман
руски офицер

Роден
Санктпетербургска губерния, Руска империя
Починал
Санкт Петербург,Руска империя
ПогребанНиколско гробище на Александроневската лавра, Санкт Петербург, Русия

Националност Русия
НаградиОрден „Свети Станислав“ I степен
орден на свети Владимир
орден Света Анна III степен
Семейство
ДецаФьодор Гершелман
Сергей Гершелман

Константин Иванович Гершелман (на руски: Константин Иванович Гершельман) е руски офицер, генерал от пехотата. Участник в Руско-турската война (1877-1878).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Константин Гершелман е роден на 2 декември 1825 г. в Санктпетербургска губерния в семейството на потомствен дворянин от тюрингския род Гершелман. Посвещава се на военното поприще. Завършва Павловския военен корпус с производство първо офицерско звание прапоршчик (1844). Получава назначение в лейбгвардейския Павловски полк. Завършва Императорската военна академия през 1848 г. и служи на различни длъжности в Генералния щаб на Руската армия.

Участва в потушаването на Унгарското въстание (1848 – 1849)Унгарската кампания (1849). При форсирането на река Тиса е контузен. Продължава службата в Генералния щаб. Повишен е във военно звание генерал-майор през 1864 г. и е помощник на началниа на щаба на Санктпетербургския военен окръг. Повишен е във военно звание генерал-лейтенант от 1873 г. и генерал-адютант от 1876 г.

„На Шипка всичко е спокойно“, художник Василий Верешчагин

Участва в Руско-турската война (1877-1878). Назначен е за командир на 24-та пехотна дивизия от състава на 1-ви армейски корпус. В началото на октомври 1877 г. дивизията сменя руски части на Шипченския проход. Заповедта е да се удържи връх Шипка независимо от османските атаки, суровите зимни атмосферни условия и недобрата екипировка. Дивизията на генерал-адютант Константин Гершелман отстоява позицията до 6 декември 1877 г. в най-трудния период от Зимното стоене на Шипка. Цената е 5425 болни и измръзнали руски офицери и войници. Наричат я често Замръзналата дивизия и Мъчениците на Шипка. Изтеглена е за възстановяване в град Габрово.

След войната продължава службата в гвардията на Санктпетербургския военен окръг. Повишен е в звание генерал от пехотата от 1894 г.

Родственици: син Сергей Гершелман, генерал от пехотата; син Фьодор Гершелман, генерал от кавалерията.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Гершельман, Константин Иванович // Военная энциклопедия в 18 т. Санкт Петербург, Тип. т-ва И. Д. Сытина, 1911—1915.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Гершельман, Константин Иванович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​