Константин Леонтиев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Константин Леонтиев
руски философ

Роден
Починал
12 ноември 1891 г. (60 г.)
Философия
Регион Западна философия
Епоха Философия на XIX век
Школа Консерватизъм
Константин Леонтиев в Общомедия

Константин Николаевич Леонтиев (на руски: Константин Николаевич Леонтьев) е руски философ, дипломат, писател, публицист, литературен критик и лекар[1].

Консервативната му политическа философия се противопоставя на егалитарното и утилитарно влияние на Запада, разлагащо традиционния ред.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Леонтиев е роден на 25 януари (13 януари стар стил) 1831 година в имението на баща си в Кудиново, Калужка губерния, където прекарва детството си. След като завършва медицина в Москва, е военен лекар по време на Кримската война (1853-1856). През 1861 година се жени за дъщерята на гръцки търговец от Феодосия.

Постъпва в азиатския департамент на Министерството на външните работи и от 1863 до 1873 година е в Османската империя на дипломатически длъжности — на Крит, в Одрин, Тулча, Янина, Зица и Солун, където е консул от 1871 до 1872 година[1]. Той е активен противник на създаването на самостоятелна Българска православна църква.

Излиза в оставка и повече от година е на Света гора. Връща се в Русия и живее в своето село[1].

През 1880 година Константин Леонтиев работи за кратко като помощник-редактор във вестник „Варшавски дневник“, а през следващата година постъпва на служба в цензурата в Москва. През 1885-1886 година публикува основното си произведение - сборника с есета „Изтокът, Русия и славянството“ („Восток, Россия и славянство“), в която излага песимистичните си възгледи за обществото.[1]. Подобно на Николай Данилевски и Фьодор Достоевски той не приема западното консуматорско и материалистично общество, разглеждайки традиционния „византизъм“ като противоотрова срещу либерализирането на руското общество. Леонтиев е сравняван със западните философи Фридрих Ницше и Освалд Шпенглер.

През 1887 година Леонтиев тайно се подстригва за монах в Оптинския манастир. Умира на 24 ноември (12 ноември стар стил) 1891 година[1].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г д История Генконсульства России в Салониках. // Генконсульство России в Салониках. Посетен на 2015-01-27.
Н. Д. Мокеев солунски руски консул
(1871 – 1872)
Николай Якубовски
     Портал „Македония“         Портал „Македония