Константин Федин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Константин Федин
руски писател
Konstantin Fedin.jpg
Роден
Починал
Погребан Новодевическо гробище, Москва, Русия

Националност Флаг на Русия Русия
Образование Литературен институт Максим Горки
Професия писател
Литература
Период 1922 – 1977
Жанрове роман, повест
Направление социалистически реализъм
Семейство
Съпруга Дора Александер
Олга Михайлова
Деца Нина Константиновна

Уебсайт
Константин Федин в Общомедия

Константин Александрович Федин е руски писател.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Константин Федин е роден на 12 февруари (24 февруари стар стил) 1892 г. в Саратов в семейството на собственик на магазин за канцеларски материали. През 1911 г. постъпва в Московския институт по търговия. През 1914 г. е изпратен в Германия, за да усъвършенства своя немски език. Началото на Първата световна война го принуждава да остане в Германия до прекратяването на военните действия.

В края на 1918 г. се завръща в Русия и се установява в гр. Сизран. През февруари 1919 г. организира и редактира литературно-художественото списание „Отлики“. Сътрудничи на вестниците: „Известия Сызранских Советов“, „Алый путь“ и „Сызранский коммунар“. В Сизран написва своите първи разкази: „Счастье“ и „Дядя Кисель“.

От 1921 г. е участник в литературния кръг „Серапионови братя“. През 1927 г. участва в написването на колективния роман „Големия пожар“, публикуван в списанието „Огонёк“. От 1933 до 1935 г. Федин работи над романа „Похищението на Европа“ – първия в съветската литература политически роман.

През 1958 г. става академик на Академията на науките на СССР. От 1959 до 1971 г. е първи секретар и от 1971 до 1977 г. е председател на Съюза на писателите на СССР.

Константин Федин умира на 15 юли 1977 г. Погребан е в Москва на Новодевическото гробище.

Награди[редактиране | редактиране на кода]