Направо към съдържанието

Константин Феоктистов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Константин Феоктистов
съветски космонавт
Информация
Роден7 февруари 1926 г.
Воронеж, СССР
Починал21 ноември 2009 г. (83 г.)
Москва, Русия
Националноструснак
Друга професияинженер
Престой в космоса1 ден 17 мин
СелекцияЦивилни специалисти група 1
МисииВосход 1
Константин Феоктистов в Общомедия

Константин Петрович Феоктистов е съветски космонавт и инженер.

Феоктистов е служил в Червената армия по време на Втората световна война и замалко не е бил убит при залавянето му от Вермахта. Било му е наредено да стои на ръба на пропаст заедно с други затворници, докато отряд екзекутори се прицели. Куршумът само одрасква гърлото му и той успява по-късно да изпълзи от пропастта и да достигне съветските линии.

Завършил е московския държавен технически университет „Бауман“ и има диплома за инженер, а по-късно завършва доктората си по физика. Работил е по ранните съветски космически програми Спутник, Восток, Восход и по космически кораб Союз под ръководството на Сергей Корольов. По това време Феоктисов работи и по проект за ионнозахранван космически кораб, за изпращане на хора до Марс.

През 1964 г. Константин е избран за кандидат космонавт, като част от група на инженери. Лети на полет Восход 1. Обучението му за следващи полети е прекъснато поради медицински причини.

Феоктистов продължава работата си като инженер на космическо оборудване и по-късно ръководи конструирането на космически станции Салют и Мир.