Константин Феоктистов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Константин Феоктистов
съветски космонавт
The Soviet Union 1964 CPA 3111 stamp (3-men Space Flight of Komarov, Yegorov and Feoktistov. Konstantin Feoktistov (1926-2009), a Soviet cosmonaut and an eminent space engineer).jpg
Информация
Роден7 февруари 1926 година
Воронеж, СССР
Починал21 ноември 2009 година (83 г.)
Москва, Русия
Националноструснак
Друга професияинженер
Престой в космоса1 ден 17 мин
СелекцияЦивилни специалисти група 1
МисииВосход 1
Константин Феоктистов в Общомедия

Константин Петрович Феоктистов е съветски космонавт и инженер.

Феоктистов е служил в Червената армия по време на Втората световна война и замалко не е бил убит при залавянето му от Вермахта. Било му е наредено да стои на ръба на пропаст заедно с други затворници, докато отряд екзекутори се прицели. Куршумът само одрасква гърлото му и той успява по-късно да изпълзи от пропастта и да достигне съветските линии.

Завършил е московския държавен технически университет „Бауман“ и има диплома за инженер, а по-късно завършва доктората си по физика. Работил е по ранните съветски космически програми Спутник, Восток, Восход и по космически кораб Союз под ръководството на Сергей Корольов. По това време Феоктисов работи и по проект за ионнозахранван космически кораб, за изпращане на хора до Марс.

През 1964 г. Константин е избран за кандидат космонавт, като част от група на инженери. Лети на полет Восход 1. Обучението му за следващи полети е прекъснато поради медицински причини.

Феоктистов продължава работата си като инженер на космическо оборудване и по-късно ръководи конструирането на космически станции Салют и Мир.