Константин II (император)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Константин II
60-ти император на Римската империя
Constantius II.jpg
Скулптурен портрет на Константин II (Капитолийски музеи)
Лични данни
Управление 317337 (като Цезар)
337340 (като Август)
Роден
февруари 314
Починал
март 340
Семейство
Династия Константинова династия
Баща Константин Велики
Майка Фауста
Константин II в Общомедия

Флавий Клавдий Константин Младши (на латински: Flavius Claudius Constantinus Iunior), или Константин ІІ е римски император (314-340), най-големият син на император Константин I Велики и Фауста.

Константин I произвежда Константин ІІ в ранг „цезар“ през 317 г. когато той е на тригодишна възраст. На 11 години участва в похода срещу готите по Дунав през 325 г. заедно с баща си Константин Велики, а след това воюва и срещу сарматите. По-младите братя на Константин ІІ – Констанций II и Констанс, също са издигнати за цезари от баща им.

Съуправление като август[редактиране | редактиране на кода]

Когато Константин I Велики умира през май 337 г. властта в Римската империя бива поделена между синовете му: обявените за августи Константин II, Констанций II и Констанс, които отстраняват с измама и екзекутират братовчедите си Далмаций и Ханибалиан, макар че в първоначалното завещание било предвидено те също да управляват.

Въпреки че е най-възрастен от тримата наследници териториите който Константин II наследява, а именно Испания, Галия и Британия, изглежда му дават най-ограничена сфера на влияние в сравнение с братята му. Той е недоволен от полученото. След като Констанс присвоява владенията на Далмаций в Тракия, Константин ІІ издига претенции за земи в Илирия и Северна Африка, но исканията му не са приети.

Когато най-младият от братята, Констант, навършва пълнолетие, опекунството на Константин II над него отпада и той решава да нападне земите му, за да го принуди на отстъпки. През март 340 г. се води кратка война между двамата братя. Докато Констант се намира в Панония, Константин нахлува в Северна Италия. След първоначален успех, Константин II, начело на малък отряд в авангарда на основната армия, попада в засада близо до Аквилея и загива. Тялото му е намерено в близката река. Земите му стават част от владенията на Констанс.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]


Римски императори
Константин I (337 – 361) Съимператор с Констанций II (337 – 361) и Констанс (337 – 350) Юлиан (360 – 363)
Римска империя