Константин Щербан Басараб

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Константин Щербан Басараб
господар на Влашко и Молдова

Роден
неизв.
Починал
1685 г.
Управление
Период9 април 1654 – януари 1658 (Влашко)
2 ноември – 21 ноември 1659 (Молдова)
януари – февруари 1661 (Молдова)
ПредшественикМатей Басараб
НаследникМихня III
Семейство
БащаРаду X Щербан
Константин Щербан Басараб в Общомедия

Константин Щербан Басараб е господар на Влашко (1654 – 1658) и Молдова (1659, 1661).

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Той е незаконен син от наложница на Раду X Щербан. Става владетел на Влахия на 9 април 1654 г. след смъртта на Матей Басараб. На 11 юни 1654 г. османският султан Мехмед IV утвърждава Константин Щербан за господар на Влашко.

Първоначално новият влашки господар се ползва с подкрепата на сеймените. През февруари 1655 г., по искане на болярите, Щербан се опитва да намали броя на сеймените, след което последните се разбунтуват и към тях се присъединяват селяни и граждани под предводителството на ковчежника Хрисьо. Изправен пред явен бунт готов да го помете от власт, Константин Щербан се обръща за помощ към принцепс на Трансилвания Дьорд II Ракоци и господаря на Молдова Георги Стефан. Съюзниците с голяма армия влизат във Влахия. На 26 юни 1655 г., в битката при Теляжен, 20-хилядната бунтовническа армия е победена от трансилванско-молдовската армия. Хрисьо е заловен и хвърлен в тъмница, но въстанието продължава до 1657 г., когато Хрисьо успява да избяга от затвора в Трансилвания, където е заловен и убит.

На 11 юли 1655 г. Константин Щербан, сключвайки съюзен договор с трансилванския принцепс Дьорд II Ракоци, признава суверенитета на Трансилвания, с което разгневява османците. На 15 септември 1656 г. на власт в Османската империя идват Кьопрюлю. През януари 1658 г. османският султан отстранява Константин Щербан като влашки господар и определя за такъв Михня III (1658 – 1659), който се обявява за син на влашкия владетел Раду Михня, т.е. за лоялен османски васал.

Константин Щербан бяга от Влахия в Трансилвания, където намира убежище в двора на своя съюзник и принцепс Дьорд II Ракоци. През ноември 1659 г. Щербан прави неуспешен опит да се прогласи за молдовски господар, но е прогонен от татарите. През април – май 1660 г. безуспешно се опитва да си върне влашкото господарство, а в края на януари 1661 г. отново и молдовското, но е отново прогонен от татарите и бяга в Жечпосполита, където и умира в изгнание през 1682 г. или през 1685 г. по други данни.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Константин Щербан Басараб“ и страницата „Constantin Șerban“ в Уикипедия на руски и румънски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.

Матей Басараб Владетел на Влашко (9 април 1654 – януари 1658) Михня III