Константин Щербан Басараб

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Константин I Щербан Басараб
господар на Влашко и господар на Молдова
Arolsen Klebeband 02 219.jpg
Управлениеаприл 1654 - януари 1658 на Влашко
2 ноември 1659 - 21 ноември 1659 и януари 1661 - февруари 1661 на Молдова
НаследилМатей Басараб
НаследникСтефаница Лупу
Лични данни
Починал
1685 г.
Пълно имена румънски: Константин Щербан Басараб
Други титливойвода
Семейство
ДинастияКрайовеску
БащаРаду X Щербан
БракБелаша
Константин I Щербан Басараб в Общомедия

Константин Щербан е незаконен син от наложница на Раду Щербан.

Той става владетел на Влахия на 9 април 1654 г. след смъртта на Матей Басараб. На 11 юни 1654 г. османският султан Мехмед IV утвърждава Константин Щербан за господар на Влашко. Първоначално новият влашки господар се ползва с подкрепата на сеймените.

През февруари 1655 г., по искане на болярите, Щербан се опитва да намали броя на сеймените, след което последните се разбунтуват и към тях се присъединяват селяни и граждани под предводителството на ковчежника Хрисьо.

Изправен пред явен бунт готов да го помете от власт, Константин Щербан се обръща за помощ към принцепса на Трансилвания Дьорд II Ракоци и господаря на Молдова Георги Стефан. Съюзниците с голяма армия влизат във Влахия. На 26 юни 1655 г., в битката на Теляжен, 20-хилядната бунтовническа армия е победена от трансилванско-молдовската армия. Хрисьо е заловен и хвърлен в тъмница, но въстанието продължава до 1657 г., когато Хрисьо успява да избяга от затвора в Трансилвания, където е заловен и убит.

На 11 юли 1655 г. Константин Щербан, сключвайки съюзен договор с трансилванския принцепс Дьорд II Ракоци, признава суверенитета на Трансилвания, с което разгневява османците. На 15 септември 1656 г. на власт в Османската империя идват Кьопрюлю. През януари 1658 г. османският султан отстранява Константин Щербан като влашки господар и определя за такъв Михня III (1658-1659), който се обявява за син на влашкия владетел Раду Михня, т.е. за лоялен османски васал.

Константин Щербан бяга от Влахия в Трансилвания, където намера убежище в двора на своя съюзник и принцепс Дьорд II Ракоци. През ноември 1659 г. Щербан прави неуспешен опит да се прогласи за молдовски господар, но е прогонен от татарите. През април - май 1660 г. безуспешно се опитва да си върне влашкото господарство, а в края на януари 1661 г. отново и молдовското, но е отново прогонен от татарите и бяга в Жечпосполита, където и умира в изгнание през 1682 г. или през 1685 г. по други данни.

Матей Басараб Владетел на Влашко (9 април 1654 – януари 1658) Михня III
CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Константин Щербан Басараб“ и страницата „Constantin Șerban“ в Уикипедия на руски и румънски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.