Констанция Арпад

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Констанция
кралица на Чехия
Konstancie of Hungary.jpg
Миниатюра от 13 в.
Лични данни
Родена ок. 1180 г.
Унгария
Починала 6 декември 1240 г.
Техновиц, Моравия
Семейство
Брак Отокар I
Династия Арпади, Пшемисловци
Баща Бела III
Майка Агнес Антиохийска
Констанция в Общомедия

Констанция е унгарска принцеса от рода на Арпадите и кралица на Чехия – втора съпруга на чешкия крал Отокар I.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произход и ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Родена е около 1180 година. Дъщеря е на унгарския крал Бела III и на антиохийската принцеса Агнес.[2] По майчина линия Констанция е племенница на византийската императрица Мария Антиохийска – съпруга на император Мануил I Комнин.

През 1189 г. Констанция е сгодена за 22-годишния швабски херцог Фридрих – син на германския император Фридрих I Барбароса[3], който през същата година преминава с кръстоносните си войски през Унгария на път за Светите земи. Бащата на Констанция отказва да се включи в Третия кръстоносен поход, но в знак на добрите си намерения се съгласява да даде дъщеря си за съпруга на швабския херцог. Фридрих обаче се отправя на поход в Палестина заедно с баща си и умира на 20 януари 1191 г. при обсадата на град Акра.

Кралица на Чехия[редактиране | редактиране на кода]

През 1199 г. Констанция е омъжена за чешкия крал Отокар I Пршемисл.[2] Съпругът на Констанция е с 25 години по-възрастен от нея и вече има един брак зад гърба си – с Аделхайд от Майсен. Първият брак на краля обаче е разтрогнат под предлог за кръвно родство, въпреки че от него се раждат четири деца. Аделхайд обаче не се отказва от правата си и обжалва развода пред папа Инокентий III. През 1205 г. бившата съпруга на краля дори се връща в Прага, което заедно със смъртта на най-големия син на Констанция предизвиква криза в отношенията между Констанция и съпруга ѝ. В резултата на това Констанция е изгонена от двора. В изгнание тя ражда втория си син – Вацлав, който бил признат от баща си за законен наследник на чешката корона. Междувременно папският съд признава развода на Отокар и Аделхайд за каноничен, след което Констанция се завръща в Прага.

Констанция е известна със своята благотворителна дейност, за която свидетелстват множество документи, в които нейният подпис стои редом до този на съпруга ѝ.

Отокар I умира през 1230 г. След смъртта му Констанция получава като вдовишки дял градовете Бржезлав, Прибиславице, Долни Кунице, Годенц и Будейовице, като владенията ѝ били поставени под закрилата на светия престол от папа Григорий IX. През 1233 Констанция основава в Моравия манастира Порта Коели, в който постъпва като монахиня. В този манастир тя умира на 6 декември 1240 г.

Деца[редактиране | редактиране на кода]

От брака на Констанция и Отокар I се раждат девет деца:[2]:

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]