Направо към съдържанието

Констилейшън (проект)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Констилейшън
Constellation
Информация
СтранаСАЩ
ОрганизацияНАСА
Целорбитален полет с екипаж и изследване на Луната и Марс
История на програмата
Период2004 – 2010
Първи полет8 юни 2009 г.
Последен полет28 октомври 2009 г.
Успешни мисии2
Носители
КосмодрумКосмически център Джон Ф. Кенеди
Уайт Сандс
Констилейшън в Общомедия

Проект „Констилейшън“ (на английски: Project Constellation, Проект „Съзвездие“) е програма на НАСА за създаване на ново поколение пилотирани космически кораби, ракети и системи за достъп до МКС, Луната, Марс и други места в Слънчевата система. Проект „Констилейшън“ е следствие на Вижданията за изследване на космоса. Програмата е инициатива на бившия президент US Джордж У. Буш от 2004 г.

Орион е главният космически кораб, който ще пренася хора от Земята до околоземна орбита, окололунна орбита, Международната космическа станция и други места в космоса.

Алтаир е космически кораб, който ще транспортира хора от Орион, паркиран в орбита около Луната, до лунната повърхност и обратно.

Арес I е ракетата, която ще изстрелва Орион в околоземна орбита. Базирана е на технологии от космическата совалка.

Арес IV е ракета носител, която ще може да изстрелва Орион или Алтаир директно в лунно-трансферна орбита. Подходяща е за използване при спасителни операции на Луната.

Арес V е тежкотоварна ракета, която ще изстрелва Алтаир и степен за напускане на ниска земна орбита. В ниска земна орбита Алтайир и степента ще се скачват с Орион и ще потеглят към Луната. Очертава се Арес V да стане ракетата с най-голяма товароподемност.

Степен за напускане на Земята

[редактиране | редактиране на кода]

Ще се използва за изстрелване на Орион и Алтаир от земна орбита към Луната.